Боян Магдалинчев: Не допускахме, че САЩ ще изнесат информация за магистрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8213228 www.24chasa.bg
Боян Магдалинчев

Случаят със съдия Андон Миталов не е прецедент. Прецедент е голямата публичност, която придоби, каза в сутрешния блок на Би Ти Ви Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите му разследванията от дисциплинарна комисия към ВСС е практика, но по закон се гледат при закрити заседания и затова не стават публични.

Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Той и семейството му получиха забрана за влизане в САЩ с мотива, че магистратът е замесен в корупционни действия.

"Американската страна разгласи обстоятелство, което според нея е основание определено лице да не бъде допускано ва САЩ. Това е дипломатическа мярка, която се предприема за много хора, понякога се разгласява, друг път не. Витаеше, че нещо ще се случи. Не допускахме, че ще бъде магистрат", каза Магдалинчев.

По думите му в закона има забрана да се разгласяват факти около дисциплинарното производство, но изрично е предвидено, че се изслушва разследваното лице. Също така законът е предоставил на комисията да събира доказателства. След като приключи процедурата, тя ще излезе с проект на решение за или против налагане на наказание, след което съдийската колегия ще вземе своето решение.

Преди дни президентът Румен Радев се срещна с представители на ВСС. На срещата не били обсъждани правомощията на главния прокурор, а Венецианската комисия, както и идеята представителите на прокурорската колегия на ВСС да бъдат юристи, но не и прокурори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха