Боян Магдалинчев: Не допускахме, че САЩ ще изнесат информация за магистрат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8213228 www.24chasa.bg
Боян Магдалинчев

Случаят със съдия Андон Миталов не е прецедент. Прецедент е голямата публичност, която придоби, каза в сутрешния блок на Би Ти Ви Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите му разследванията от дисциплинарна комисия към ВСС е практика, но по закон се гледат при закрити заседания и затова не стават публични.

Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Той и семейството му получиха забрана за влизане в САЩ с мотива, че магистратът е замесен в корупционни действия.

"Американската страна разгласи обстоятелство, което според нея е основание определено лице да не бъде допускано ва САЩ. Това е дипломатическа мярка, която се предприема за много хора, понякога се разгласява, друг път не. Витаеше, че нещо ще се случи. Не допускахме, че ще бъде магистрат", каза Магдалинчев.

По думите му в закона има забрана да се разгласяват факти около дисциплинарното производство, но изрично е предвидено, че се изслушва разследваното лице. Също така законът е предоставил на комисията да събира доказателства. След като приключи процедурата, тя ще излезе с проект на решение за или против налагане на наказание, след което съдийската колегия ще вземе своето решение.

Преди дни президентът Румен Радев се срещна с представители на ВСС. На срещата не били обсъждани правомощията на главния прокурор, а Венецианската комисия, както и идеята представителите на прокурорската колегия на ВСС да бъдат юристи, но не и прокурори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт