Сръбският "Блиц": Радикалната партия на Воислав Шешел се разпада

https://www.24chasa.bg/novini/article/8213357 www.24chasa.bg
Воислав Шешел СНИМКА: Ройтерс

Сръбската радикална партия /СРП/ на Воислав Шешел се разпада, дългогодишни партийни функционери подават оставки от всички партийни постове, пише днес белградският вестник "Блиц".

Като основни причини за лошото състояние на партията вестникът сочи "алчността на ръководството" и поканата към /известния със сексуални посегателства - бел. ред./ Милутин Йеличич Ютка да стане член на СРП.

Посочва се, че най-голямото сътресение досега Шешел е преживял във Войводина. Вестникът твърди, че за десет дни три окръжни организации на СРП в областта са обявили неподчинение и техните председатели са подали оставки. Една организация е направила това по-рано и на практика от седем окръжни организации са останали само три. Председателите им са напуснали и областния парламент, пише "Блиц".

Освен окръжните организации, чрез които партията функционира на местно ниво, и парламентарната група на СРП в областния парламент намаля наполовина. Радикалите имаха 10 депутати в парламента на Войводина, а сега са само петима.

"Блиц" посочва и че състоянието на СРП в централна Сърбия не е по-добро и се позовава на източник от партията, според когото и Никола Савич, член на председателския колегиум и депутат в парламента на Сърбия също е подал оставка.

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви за "Блиц", че международната общност трябва да притисне Прищина и Тирана да се откажат от кампанията за признаване на Косово по същия начин, по който оказва натиск върху Сърбия да престане с кампанията за оттегляне на признаването на Косово.

По-рано медиите в Косково съобщиха, че албанският външен министър Гент Чакай е предложил на Прищина да започнат с общи финансови средства кампания за признаване на независимостта на Косово.

Дачич подчертава, че ако предложението на Тирана започне да се реализира, никой няма да може да обясни разумно на Сърбия защо тя трябва да прекрати държавния си проект на призоваване на членките на ООН да преразгледат вече взетото от тях решение да признаят Косово.

Той постави и въпроса за финансите, за това какви разходи трябва да делят Тирана и Прищина. "Освен ако мислят да подкупват чуждестранни държавници да накарат своите правителства да признаят независимостта на Косово. Не бих се изненадал да мислят за това, но все пак съм изненадан, че публично говорят за това", каза Дачич.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха