В пола на поколенията няма наследственост

https://www.24chasa.bg/novini/article/8213735 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Учени обориха вековната теория, че раждането на момчета или момичета е характерно за определени фамилии, съобщи електронното издание "Медикъл експрес", цитирано от БТА. 

Изследователи от университета на Куинсланд установиха, че гените на родителите не определят пола на детето им.

"Открихме, че при отделните хора няма изразена тенденция да стават родители на момчета или на момичета", каза д-р Брендън Сич от факултета по психология в университета.

Той и колегите му анализирали данните от шведските регистри на населението, които съдържат информация за всеки швед, роден след 1932 г. - тоест 3 543 243 души и техните 4 753 269 деца. Учените проследили всички членове на семействата и проучили дали пола на децата на даден човек е свързан с пола на децата на братята и сестрите му.

"Вероятността да се роди момче е в съотношение 51 към 49 на сто, но гените на майката и на бащата не играят никаква роля. Това откритие има съдбоносно значение за биологичните и еволюционни теории за съотношението между половете при поколението", каза д-р Сич.

"Навремето се смяташе, че богатите или високи хора стават родители на повече момчета, и че красивите имат момичета. Смяташе се и че нивата на хормоните на родителите при зачеването също са важни. Резултатите от нашето изследване изключват всички тези възможности и ни карат да преосмислим теорията за съотношението между половете в поколенията, за да разберем например защо това съотношение е различно в различните страни", добави изследователят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз