Земните пчели са способни да разпознават предмети чрез допир

https://www.24chasa.bg/novini/article/8213843 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Способността на хората да намират чрез допир в тъмното предмети, които познават визуално - например ключове на дъното на разхвърляна чанта, е присъща и на земните пчели, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Въпросните насекоми се присъединяват към отбрана група животински видове, които използват повече от едно сетиво, за да разпознават предмети, предаде БТА. 

Т.нар. "крос-модално разпознаване" е присъщо за хората, маймуните и плъховете, които използват зрение и осезание, за делфините (ехолокация) и някои риби (електроперцепция).

Способността е удивителна за пчелите, имайки предвид, че мозъкът им е с размерите на зрънце сусам, а броят на невроните им е около 1 милион. За сравнение - човешките са от порядъка на 100 милиарда.

"Това показва, че в мозъчетата на пчелите се случват много повече неща, отколкото сме подозирали", пишат авторите на изследването от университета "Куин Мери" в Лондон.

За целите му учените са пуснали 40 земни пчели в тъмна стая, в която са били поставени захарен разтвор (награда) или горчив хининов разтвор. Двете течности са изпълвали куб или сфера.

В тъмното насекомите са научили да свързват форма (куб или сфера) с течност (приятна или неприятна).

След това пчелите са били пуснати в светла стая. Върху сферите и кубовете този път е било поставено плексигласово покритие с пробити дупчици, за да могат насекомите да виждат формите, но без да са в състояние да ги допират. В случая пчелите са се ориентирали към предметите, съдържащи сладък разтвор, свързвайки спомена за допир с новото визуално изображение.

Експериментът е бил повторен в обратен ред - първо в светла, после в тъмна стая и с разменени течности. Учените са отчели същите резултати.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното