ГЕРБ прави регистъра за внос на отпадъци публичен (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8213993 www.24chasa.bg
Шефката на екокомисията в парламента Ивелина Василева и депутатите от ГЕРБ Младен Шишков (вляво) и Александър Мацурев (вдясно) обявиха промените

ГЕРБ предлагат да бъде направен публичен регистъра за внос и износ на отпадъци. Това заяви председателят на комисията по околна среда и водите Ивелина Василева на брифинг в кулоарите на парламента.

"Предлагаме промяна в Закона за управление на отпадъците, с която правим публичен регистъра за внос и износ на отпадъци. Знаете, че дъхът на екологичното законодателство предполага прозрачност, информираност и по смисълът на закона такъв регистър трябва да се поддържа. Някой чиновници в Министерството на околната среда и водите твърдят, че той няма публичен характер, затова, за да е ясно на всички и за да няма възможности за каквито и да било тълкувания, ние правим изменение в закона, изрично вписваме, че регистърът трябва да е публичен и трябва да е наличен на страницата на Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околната среда", заяви Василева.

Тя уточни, че регистърът трябва да съдържа пълната информация при нотификация за внос и износ на отпадъци - за тяхното количество и вида им, да бъде ясно от кого ще се внася и транспортира, от кого ще бъде преработван, по какъв метод метод ще бъде оползотворен отпадъка, в коя инсталация, както и да се цитират данни и за вносителя и за износителя, ако става въпрос за износ, и за оператора и за превозвача на отпадъка.Трябва да бъдат цитирани и данни за това в какъв период от време този отпадък ще бъде оползотворен, включително да се цитира комплексните разрешителни и регистрационните документи, на базата на които това оползотворяване ще бъде извършено.

Това според нас ще даде пълна гаранция за прозрачност и информираност и на обществото и на компетентните органи, заяви Василева.

Други промени, които са предвидени, са обвързани с предходните предприети законодателни инициативи. Тя припомни, че беше въведен задължителен ОВОС и за експерименталното горене на отпадъците.

Василева уточни, че промяната, която въвеждат днес, е изискване към министъра на околната среда и водите в срок от 6 месеца да издаде ясни и категорични критерии за това какво е експериментална инсталация, където могат да бъдат извършвани опити и изследвания.

Освен това тя заяви, че се прави и изменение, което е свързано с така наречения "възстановен отпадък", който е въведен в законодателството през 2018 г. , но няма ясно определение и отново понякога се използва за заобикаляне на закона. Факт е, че липсва конкретно определение. Тя уточни, че той касае отпадъци с код R4 от метален произход, които могат да бъдат оползотворявани.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Младен Шишков обобщи предприетите през последните няколко седмици действия в посока затягане на контрола.

Ние се стараем по максимално ефективен начин, както каза и госпожа Василева, да завишим контрола, да притегнем изискванията към всички тези оператори на съоръженията, да заключим всички вратички, от които са се възползвали недобросъвестните оператори, за да може действително да се успокои обществото, знаем темата е много чувствителна, каза Шишков. По негови думи предприетите действия са точно в тази посока и припомни, че вече е минал на първо гласуване Закона за опазване на околната среда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха