Руската православна църква подкрепя сръбската в борбата й в Черна гора

https://www.24chasa.bg/novini/article/8214144 www.24chasa.bg
Петро Порошенко Снимка: Ройтерс

Руската православна църква твърдо подкрепя Сръбската православна църква в борбата, която тя води в Черна гора, заяви в интервю за вестник "Вечерне новости" председателят на Синодалния отдел за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Иларион Волоколамски /Алфеев/, предадоха ТАСС и БТА.

По неговите думи Руската православна църква твърдо подкрепя Сръбската православна църква и вярващите в благородната и свята борба, която се води в Черна гора.

Народът се надигна, за да защити своята църква, защото бе възмутен от спорния закон, който предвижда изземване на храмове и църковна собственост, каза Иларион.

Властите в Черна гора трябва да си дадат сметка, че не могат да вървят против собствения си народ, защото народът няма да им прости това. Президентите на страните не могат да създават църкви, държавните глави и правителствата трябва да се занимават с политика, а с църковните въпроси нека се занимават хора от църквата, заяви Иларион.

Той сравни ситуацията в Черна гора със ситуацията в Украйна. По думите му бившият президент Петро Порошенко си е помислил, че може да създаде нова църква и това ще му помогне в изборите. Той претърпя голямо поражение, но нанесе голяма вреда с действията си. Законът, приет в Черна гора, открива широки възможности за своеволие на чиновниците. Народът с право е възмутен, каза Иларион

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)