Украинци замерят с камъни и не щат евакуирани от Ухан (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8216655 www.24chasa.bg
Протестиращ хвърля камък по автобус с евакуирани в Украйна. СНИМКА: РОЙТЕРС

Южна Корея стана второто най-голямо огнище на зараза с коронавируса

Украйна протестиращи замеряха с камъни автобуси, които превозваха евакуирани от Китай хора, върнати в страната в опит да бъдат предпазени от коронавируса. Въоръжени с метални пръти, недоволните местни преградиха пътя на конвоя към санаториума, където пристигналите от Ухан трябваше да бъдат поставени под карантина.

В петък самолет със 72-ма украинци и чужди граждани пристигна в Харков от китайския град Ухан, където избухна епидемията от новата пневмония. Оттам 6 автобуса потеглиха към селището Нови Санжани, за да прекарат 14 дни под карантина в местен лечебен център, но бяха пресрещнати от разгневената тълпа. Пуснат бил слух, че има заразени, което не отговаря на истината. Противопоставянето прерасна в сблъсъци, като един от протестиращите опита да се вреже с автомобила си в група полицаи. Ройтерс твърди, че по улиците лежали ранени хора. Протестиращ

предложил

евакуираните да

бъдат изпратени

в Чернобил

Местните хора са разтревожени, че може да се заразят с коронавируса, въпреки че властите многократно посочиха, че опасност няма. Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи специален призив за спокойствие. Премиерът Олексий Хончарук и вътрешният министър Арсен Аваков пристигнаха в Нови Санжари, където бяха разположени бронирани машини и полицейски сили. Хончарук каза, че отделни политически и обществени дейци са опитали да се възползват от ситуацията, за да привлекат вниманието към себе си.

Десет полицаи са пострадали при сблъсъците, съобщи директорът на националната полиция Игор Клименко. Ранена е и една жена, а 24-ма души са задържани.

Украинската министърка на здравеопазването Зоряна Скалецка съобщи, че от солидарност се присъединява към поставените под карантина 72-ма души - 45-ма украинци и 27 граждани на страни от Латинска Америка, настанени в санаториума в Нови Санжари. “Реших да се присъединя към хората, поставени под наблюдение.

Ще прекарам

следващите

14 дни с тях,

в същата сграда и при същите условия. Надявам се присъствието ми да успокои жителите на Нови Санжари и на цялата страна”, написа Скалецка във фейсбук.

Междувременно в Южна Корея беше обявено извънредно положение, след като за 2 дни бяха регистрирани нови 100 случая и общият брой на заразените стана 204-ма. Така страната се превърна във второто най-голямо огнище на коронавируса извън Китай.

Още трима италианци се оказаха с положителен тест, а болестта за първи път стигна до Израел и Ливан.

Шефката на МВФ Кристалина Георгиева обяви, че все още е рано да се правят прогнози как коронавирусът ще се отрази върху икономиката на света през 2020 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата