Без успех завърши Европейският съвет за бюджета

https://www.24chasa.bg/novini/article/8217262 www.24chasa.bg
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен на заключителната пресконференция в Брюксел СНИМКА: РОЙТЕРС

Двудневната среща на ЕС за договаряне на дългосрочния бюджет завърши без споразумение, съобщи Евронюз. Съветът не успя да затвори пропастта между богатите страни от „Пестеливата четворка” (Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция), които искат да свият харчовете, и страните, възползващи се от евробюджета, които настояват да се запази статуквото.

Финансите на ЕС бяха усложнени заради Брекзит и след излизането на Великобритания от съюза се отвори дупка в бюджета от 75 млрд. евро.

„За съжаление установихме, че е невъзможно да се постигне споразумение”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след срещата на върха в Брюксел.

„Нуждаем се от повече време. Знаем, че европейският бюджет е много трудна тема и преговорите са много тежки, особено след Брекзит и празнината, която той остави от между 60 и 75 млрд. евро – посочи Мишел. – Работихме много упорито, за да отговорим на различните тревоги, различните интереси и мнения около масата.”

Богатите страни членки искат бюджета на ЕС да възлиза на 1% от брутния вътрешен продукт на съюза. По-бедните държави и Европарламентът пък настояват за по-голям бюджет от 1,3%, който да финансира абмициозните планове за борба с климатичните промени и дигиталната политика.

Увеличаването на бюджета на ЕС за проекти в бедни и обезлюдяващи райони, от което да може да се възползва Северна България, беше основното искане на премиера Бойко Борисов при преговорите по Многогодишната финансова рамка в Европейския съвет.

Запитана за причините за провала на преговорите, шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви: „Това е демокрация. Имаме 27 страни членки с различни интереси”.

Ще е нужна нова среща на върха, за да се постигне споразумение, но лидерите на ЕС не се ангажираха с дата.

В следващите дни трябва да се проведат неформални консултации, за да видим какво е реалистично, заяви Шарл Мишел пред репортерите.

Австрийският канцлер Себастиан Курц допълни, че и в миналото винаги е било така с бюджета. „Трябваха ни по 2-3 срещи. Надявам се следващия път да има пробив”, посочи Курц.

Въпросът не може да бъде отлаган безкрайно, тъй като настоящият бюджет на ЕС изтича през декември. Освен това всяко постигнато крайно споразумение трябва да бъде ратифицирано и от Европейския парламент.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип