Без успех завърши Европейският съвет за бюджета

https://www.24chasa.bg/novini/article/8217262 www.24chasa.bg
Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен на заключителната пресконференция в Брюксел СНИМКА: РОЙТЕРС

Двудневната среща на ЕС за договаряне на дългосрочния бюджет завърши без споразумение, съобщи Евронюз. Съветът не успя да затвори пропастта между богатите страни от „Пестеливата четворка” (Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция), които искат да свият харчовете, и страните, възползващи се от евробюджета, които настояват да се запази статуквото.

Финансите на ЕС бяха усложнени заради Брекзит и след излизането на Великобритания от съюза се отвори дупка в бюджета от 75 млрд. евро.

„За съжаление установихме, че е невъзможно да се постигне споразумение”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след срещата на върха в Брюксел.

„Нуждаем се от повече време. Знаем, че европейският бюджет е много трудна тема и преговорите са много тежки, особено след Брекзит и празнината, която той остави от между 60 и 75 млрд. евро – посочи Мишел. – Работихме много упорито, за да отговорим на различните тревоги, различните интереси и мнения около масата.”

Богатите страни членки искат бюджета на ЕС да възлиза на 1% от брутния вътрешен продукт на съюза. По-бедните държави и Европарламентът пък настояват за по-голям бюджет от 1,3%, който да финансира абмициозните планове за борба с климатичните промени и дигиталната политика.

Увеличаването на бюджета на ЕС за проекти в бедни и обезлюдяващи райони, от което да може да се възползва Северна България, беше основното искане на премиера Бойко Борисов при преговорите по Многогодишната финансова рамка в Европейския съвет.

Запитана за причините за провала на преговорите, шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви: „Това е демокрация. Имаме 27 страни членки с различни интереси”.

Ще е нужна нова среща на върха, за да се постигне споразумение, но лидерите на ЕС не се ангажираха с дата.

В следващите дни трябва да се проведат неформални консултации, за да видим какво е реалистично, заяви Шарл Мишел пред репортерите.

Австрийският канцлер Себастиан Курц допълни, че и в миналото винаги е било така с бюджета. „Трябваха ни по 2-3 срещи. Надявам се следващия път да има пробив”, посочи Курц.

Въпросът не може да бъде отлаган безкрайно, тъй като настоящият бюджет на ЕС изтича през декември. Освен това всяко постигнато крайно споразумение трябва да бъде ратифицирано и от Европейския парламент.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България