Китайската централна банка държи лихвите по-ниски, за да подпомогне икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/8217501 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Китай ще държи лихвените нива по-ниски и ще поддържа достатъчна ликвидност, за да подпомогне компаниите, засегнати от епидемията от коронавируса, заяви пред китайските държавни медии високопоставен китайски централен банкер, цитиран от Ройтерс.

Същият банкер, Лю Гоцян, заместник-управител на Китайската народна банка (КНБ), освен това заяви пред "Файненшъл таймс" в интервю, че КНБ ще освободи повече ликвидност за банките, като пренастрои изискванията за валутните им резерви, предава БТА.

През последните седмици Китай понижи няколко от основните си лихвени ставки, за да намали финансовото напрежение върху компаниите, които заради епидемията се сблъскват със сериозни нарушения в бизнеса си. Инвеститорите масово очакват нови мерки за валутна и фискална подкрепа през следващите седмици.

Лю добави, че въздействието на епидемията върху китайската икономика ще бъде лимитирано, а Пекин ще се стреми към това през тази година да изпълни най-различни цели в областта на социално-икономическото развитие.

Централната банка внимателно следи и потребителските цени, които може да бъдат засегнати от епидемията от вируса, е цитиран да казва от вестника Лю.

Лю допълва, че фундаментите на китайската икономика са в добро състояние, и посочва, че Китай разполага с предостатъчно резерви в чужда валута, за да подкрепи своята парична единица юана.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От линч треперел 35-годишният Стоян, който от ревност удуши жена си Стоянка, на 44 г., зарови я в двора им, а след това опита да се самоубие във варненското село Ново Оряхово. Страх за живота му на свобода била основната причина задържаният да не иска промяна на мярката му от задържане под стража в по-лека

С шамхатната дъска, така прекарваме у дома карантината. Само трябва да науча сина ми, че целта на играта не е да ми взима фигурите. Така през смях разказа за "България Днес" как прекарва в изолация актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов. "Играем шах със сина ми, понякога и съпругата ми се включва

Доброволец към Българския червен кръст (БЧК) стана "Мис Плеймейт 2018". Жанета Осипова е ангажирана да носи хранителни продукти от първа необходимост на хора в неравностойно положение и пенсионери. "Още в началото на разпрострението на коронавируса кандидатствах в БЧК, за да помагам безвъзмездно. Около 2 седмици ми обработваха данните и след това