Правят детски кътове в офиса с 15 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8217597 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Авторката

15 млн. лв. фирмите ще могат да правят детски кътове в офиса или предприятието. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар в Банкя.

За целта те ще могат да направят проекти, които да са на стойност между 50 000 до 150 хил. лв, които да подават през март.

А парите ще стигнат за поне 200 кътове за деца. По програмата ще могат да бъдат наети през бюрата по труда бавачки, а държавата ще им плаща една година заплатите.

С 33 млн. лв. за 205 български фирми ще могат да обучат персонала си, но и да привлекат неактивни и безработни по ОП " Развитие на човешките ресурси", обясни Русинова. Сред кандидатите има различни по големина и вид предприятия. Най-разпространени сред тях са предприятия за производство на облекло и на хранителни продукти, IT фирми и др.

Акцент ще се постави и върху дигиталните умения, защото 40% безработните нямат адекватни умения.

През март общините отново ще могат да кандидатстват по програмата за патронажна грижа. С нея възрастни хора могат да получават по 2 часа медицинска грижа у дома.

По ОП "Храни" са предвидени малко повече от 504 млн. лв. за целия програмен период.по нея освен пакети с основни храни ще се предоставят и хигиенни материали на нуждаещите се.

“Една от основните политики, по които ще работим през следващата година, е да издирим и активираме по-голяма част от младежите до 29 г., които нито учат, нито работят. По данни на НСИ техният брой е близо 170 000, но в същото време изчисленията на Агенцията по заетостта показват, че броят на безработните през януари 2020г. e с 3600 души по-малко, т.е. част от тях са били записани в бюрата по труда и в последствие са намерили работа”, обясни социалната министърка Деница Сачева

Проектът "Готови за работа" е за 15 млн. лева и вече е идентифицирал 21 000 души, като от тях 20 000 са активирани и регистрирани в бюрата по труда. Най-много безработни младежи до 29-годишна възраст са установени в областите Монтана, Видин, Враца, Кърджали, Плевен и Габрово, допълни министърът на труда и социалната политика.

Най-важното е повече хора с увреждания да се регистрират в бюрата по труда, обясни заместник-министър Лазар Лазаров. И отчете, че заетостта се вдига и 75% от лицата на възраст между 20 и 64 г. работят. Целта е до 2020 г. той да стигне 76%.

Най-много свободни места има в преработващата промишленост, хотелиерство и ресторантьорство, търговия, ремонт на автомобили и мотори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал