Ето я незаконната тръба, която умишлено излива отрови в река Юговска (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8217756 www.24chasa.bg
Незаконните тръби, които изливат директно отрови в река Юговска.

С очите си министърът на екологията Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева видяха незаконната тръба, от която се излизат отровни цианиди директно в река Юговска. Тръбата се намира на аварийния утаител към базата на "Лъки Инвест".

Димитров и Каназирева се натъкнаха на нея, докато извършваха проверка срещу поредното замърсяване на река Юговска, която се влива в Чепеларска.  Отровите се изляха в петък след обяд и вдигнаха на крак всички органи. "Разчитали са, че в събота и неделя държавната администрация няма да работи и всичко ще мине", допълни Димитров. На място експерти от Басейнова дирекция взеха нови проби.

Цианидитът е силно отровно вещество, което при наднормено количество поразява клетъчното дишане на организмите. Той се използва за обогатяване на рудата. "Нямаме още данни за размера на щетите, но нищо няма да спестим. Уведомени са прокуратурата и службите", каза министърът на екологията. 

Според него фабриката "Лъки Инвест не работи от четвъртък. Експертите обаче са установили система от тръби, предназначени да изливат отпадни води от хвостохранилището директно в река Юговска. "Това е недопустимо", отсече министърът.

Той каза, че е помолил двама от най-добрите специалисти - Цоло Вутов и Вили Василева, да направят пълна карта на всички хвостохранилища в страната и да кажат колко от тях са потенциално опасни.

"Питейната вода не е застрашена, но не може всеки като реши да изхвърля в реката", отсече Емил Димитров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него