Д-р Кунчев: В определени дни пристигат и по 30 души от Китай в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8217838 www.24chasa.bg
Д-р Ангел Кунчев СНИМКА: Архив

По 10-12 души пристигат на ден от Китай в България. В определени дни техният брой е повече от 30. Заради заплахата от коронавируса те биват поставяни под наблюдение, коментира в Русе главният държавен здравен инспектор на България доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

По думите му това основно са български граждани или живеещи в България китайци.

"Поставят се под наблюдение и се термометрират всеки ден. Ако имат оплакване, веднага ги хоспитализираме и провеждаме изследване, за да намалим риска от внос и разпространение на вируса", обясни д-р Кунчев.

По повод на предприетите по летищата мерки - като използването на термокамери и безконтактни термометри, Кунчев коментира, че колкото и да е строг граничният контрол, ефектът е не повече от 20-22 процента.

"Няма начин да хванем всички носители на вируса поради инкубационния период - даден човек може да няма признаци, например, като температура. Но и тези проценти са достатъчни, за да продължи тази мярка. Не бих казал, че е най-ефективният метод. По-важен е изходящият контрол, което се прави в Китай", каза д-р Кунчев.

По думите му, когато има 80 000 заразени и повече от 2000 починали, няма как да няма страх у хората.

Той обясни, че на разкритата преди седмица гореща телефонна линия вече са получени повече от 1000 обаждания. По думите му интересът е огромен, като запитванията са най-различни - например, дали има опасност от заразяване, ако се пътува към определена държава, опасни ли са стоките от Китай, има ли вече ваксина и други.

"Истината е, че и към момента не знаем всичко за този вирус. Има неща, които ни притесняват. Първоначалните данни за сравнително по-трудно предаване на вируса се потвърдиха, но има и случаи на необяснимо бързо предаване. Не знаем и кой все още е основният източник на заболяването", каза Кунчев.

По думите му се работи много активно за намирането на ваксина. Кунчев каза, че вече имаме лошия пример с други заболявания - като ебола и зика. При тях ваксината е дошла, когато е бил преодолян най-тежкият момент. Според него най-вероятно и сега ще е така.

Според д-р Кунчев няма да има втора грипна вълна у нас. Случвало се е това, при грипа е характерно - месец след първата вълна да има повишаване на заболеваемостта, но е по-скоро изключение, каза Кунчев.

По думите му тазгодишната грипна епидемия не е била от най-интензивните, не е била характерна и с по-тежко протичане или усложнения. По-различното при нея е, че е засегнала най-вече децата - особено възрастовата група между пет и 14 години.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени