Нова схема: Измамници се правят на инкасатори в Благоевградско и искат пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/8218309 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нов вид измами в района на Благоевград - хора, които се представят за инкасатори, обикалят селата и търсят пари за сметки за вода.

От ВиК вече правят информационни кампании сред възрастните хора и им обясняват, че трябва да плащат само на добре познатите инкасатори, предава Нова тв.

Хората в село Бело поле понякога разпознават истинския от фалшивия инкасатор с парола. Местните не показват водомерите си на никой друг освен на любимия на всички инкасатор Гошо.

„На нас водомера ни е в гаража и там по начало никой не може да влезне. Гошо си го познаваме, той даже като си дойде сам и си влиза записва си водата и излиза, немам притеснения от него. И си имаме и моабет с него и така”, сподели Мария Спасова.

„Инкасаторът си има табелка ние си го познаваме, он си знае един и същи 20 години и повече”, каза Ненко Иванов.

Но някой в Бело поле е решил да се прави на Гошо и от известно време насам хората усещат присъствието на мним инкасатор. „Схемата е тук са намерили на една жена от Бело поле, на вратата както ние тук са сложили бележка, написали някакъв номер, телефонен номер и името на жената и еди-къде си да идете имате толкова пари да давате на това и това место да дойдете”, обясни Емилия Радкова.

Жертви на измамата досега в Бело поле няма. От ВиК Благоевград горещо напомнят на хората да не плащат никому на ръка, дори някой много убедително да ги уверява, че е дошъл да прибира пари за сметки. „Хората да не се доверяват на лица, които нямат баджове, нямат съответно служебна карта на ВиК и естествено дрехи на нашите служители, те са си с отличителни знаци”, обясни инж. Росица Димитрова, управител на ВиК – Благоевград.

„Плащането на водата става в пощенския клон, той е два етажа под мен и по време на раздаването на пенсиите на хората”, уточни Иван Стойчев, кмет на Бело поле.

„Те ме познават, ние се знаеме тука, ние сме в затворен кръг, хората се познаваме, не може некой да дойде и да каже дай ми пари и ти да му дадеш”, каза пощальонката Магдалена Десподова.

На всеки опит за измама в Бело поле са готови да отговорят подобаващо. Местните все пак се надяват да получат защита срещу измамниците от най-високо ниво. Защото сега не чувстват достатъчно подкрепа. Фалшивият събирач на сметки, засега не се е появявал в други села в околността.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Археологическият сезон е на път да се провали. Причината е нарастващата пандемия, заради коронавирусът и извънредното положение, което е обявено в страната ни. "По-рано от края на май няма да има разкопки със сигурност. В момента няма никакви съвещания, не могат да се издадат нужните документи. Страхувам се

Посолството на Израел в България разпространи образователен клип, което показва начина за разпространение на Covid-19. Видеото демонстрира начинът, по който коронавирусът Covid-19 би могъл да зарази потенциално голям брой хора както и мерките, които може да вземе всеки, за да предотврати

Михаела Маринова е една от младите звезди на поп сцената. Тя изгря на музикалния небосклон с участието си в третия сезон на "Х фактор". Сред по-известните й песни са "Стъпка напред", "Не ти ли стига" и "Листата падат". Родена е на 7 май 1988 г. в София. Започва да пее в детска вокална група на 4 години