Задържаха 84-годишния шеф на "Лъки Инвест" за замърсяването на реките Чая и Юговска с цианиди

https://www.24chasa.bg/novini/article/8218962 www.24chasa.bg
Незаконните тръби от хвостохранилището, които замърсиха с цианиди реките Юговска и Чепеларска.

В ареста е и управителят на хвостохралището

Управителят на дружеството "Лъки Инвест", което за втори път замърси реките Юговска и Чая, е задържан от полицията за 24 часа. Той е на 84 години. С него е арестуван и Румен С., на 55 г., отговорник на хвостохранилището, откъдето по незаконно поставена тръба изтекоха в петък след обед отровни цианиди.

Двамата са в ареста на полицията в Асеновград по нареждане на прокуратурата. На 21 и 22 февруари с действията си Любен В. и Румен К. са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 352 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата. 

С оглед възрастта на управителя Любен В. ще му бъде назначен медицински преглед, за да не се притесни и да му стане нещо. Не е изключено на двамата да бъде удължено задържането до 72 часа.

На този етап се доказва, че замърсяването на двете реки е умишлено и по тази причина органите на реда вземат по-крути мерки. Досега за подобни деяния не е имало задържане на длъжностни лица, но тъй като случаите зачестиха, се преценило, че трябва да се предприемат по-сериозни действия, защото на опасност са изложени хора, риба, животни. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт