Задържаха 84-годишния шеф на "Лъки Инвест" за замърсяването на реките Чая и Юговска с цианиди

https://www.24chasa.bg/novini/article/8218962 www.24chasa.bg
Незаконните тръби от хвостохранилището, които замърсиха с цианиди реките Юговска и Чепеларска.

В ареста е и управителят на хвостохралището

Управителят на дружеството "Лъки Инвест", което за втори път замърси реките Юговска и Чая, е задържан от полицията за 24 часа. Той е на 84 години. С него е арестуван и Румен С., на 55 г., отговорник на хвостохранилището, откъдето по незаконно поставена тръба изтекоха в петък след обед отровни цианиди.

Двамата са в ареста на полицията в Асеновград по нареждане на прокуратурата. На 21 и 22 февруари с действията си Любен В. и Румен К. са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 352 от НК. Материалите по случая са докладвани на прокуратурата. 

С оглед възрастта на управителя Любен В. ще му бъде назначен медицински преглед, за да не се притесни и да му стане нещо. Не е изключено на двамата да бъде удължено задържането до 72 часа.

На този етап се доказва, че замърсяването на двете реки е умишлено и по тази причина органите на реда вземат по-крути мерки. Досега за подобни деяния не е имало задържане на длъжностни лица, но тъй като случаите зачестиха, се преценило, че трябва да се предприемат по-сериозни действия, защото на опасност са изложени хора, риба, животни. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха