Отказаха съкратено дело срещу брат и сестра за убийство във влак

https://www.24chasa.bg/novini/article/8219488 www.24chasa.bg
Трима адвокати защитават Красимир и Запринка, които седнаха един зад друг на първите 2 пейки в съдебната зала. СНИМКА: Румяна Тонeва

Красимир Мутафчийски остава в затвора, а Запринка - под домашен арест

Софийският окръжен съд отказа да гледа по съкратената процедура делото срещу Красимир Мутафчийски и сестра му Запринка за убийство на мъж във влака край Вакарел, станало преди повече от година и три месеца. Ако решението бъде потвърдено от апелативния съд, евентуалните им наказания няма да бъдат редуцирани с 1/3.

Запринка и брат ѝ бяха задържани след издирване на 16 ноември 2018 г. за смъртта на Ангел Цветков, на 50 г. Според основната версия Красимир го намушкал с нож в гърдите заради забележка за силна музика.

След нападението братът и сестрата слезли на гара Вакарел и хвърлили ножа, но скоро полицията ги открила. Раненият издъхнал от силен кръвоизлив в линейката, още преди тя да стигне до болницата.

Запринка бе обвинена като помагач на брат си. В съда неин адвокат заяви, че тя се признава за виновна и иска дело по съкратената процедура. С промени в закона от м.г. тази възможност отпадна за най-тежкото престъпление - умишлено убийство.

Според защитата обаче в случая деянието е извършено преди промените в НПК и трябва да се приложи по-благоприятният закон.

Запринка остава под домашен арест в Ихтиман, а брат ѝ - в софийския затвор. Съдът отказа да промени мерките им за неотклонение в по-леки с мотива, че има опасност да се укрият, за да избегнат наказателно преследване.

Запринка е на 47 г. и има 6 деца, двама от братята ѝ преди време починали. Адвокат по делото уточни, че те са станали жертва на убийство. Запринка имала силна емоционална връзка с тях и трудно изживяла загубата им.

Над 15 души, повечето близки на Мутафчийски, дойдоха в петък в зала 21 на Съдебната палата да проследят делото, но си тръгнаха разочаровани.

За следващото заседание на 27 март на разпит ще бъдат призовани 13 от 24-те свидетели по делото.

Очаква се междувременно апелативният съд да каже окончателно дали Запринка може да бъде съдена по съкратената процедура. Това вероятно ще стана на закрито заседание до края на месеца или началото на март.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за