Георг Георгиев: Предотвратяването на "Луковмарш" е паметно за България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8220331 www.24chasa.bg
Тодор Чобанов, Георг Георгиев и Александър Оскар

Заместник-министърът на външните работи и Национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев обяви, че България няма да допусне и занапред петнящи държавата мероприятия като „Луковмарш“ или негови видоизменения. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Георг Георгиев заедно със заместник-кмета на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов и председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. Александър Оскар дадоха пресконференция в Министерството на външните работи, посветена на предотвратеното за първи път от 17 г. насам на провеждане на „Луковмарш“ в София.

„Тези прояви нямат място в София, в нашето цивилизовано общество, те нямат място сред нас като наследници на хората, спасили преди 76 години 48 000 свои сънародници евреи“, каза Георг Георгиев. „Това, което успяхме да постигнем вчера - да не разрешим натрапчивата и остра миризма на радикализма, крайностите, антисемитизма, нетолерантността, дискриминацията и ксенофобията да шестват по софийските булеварди, е един много голям напредък и инвестиция в нашето общество“, подчерта той.

Според Георг Георгиев предотвратяването на „Луковмарш“ и негови видоизменения трябва да се превърне в тенденция. Той изтъкна, че значимостта на спирането на „Луковмарш“ вече има световен отзвук.

„Усилията на правителството на Бойко Борисов се оценяват и от нашите международни партньори. Нашите действия могат да повлияят положително на тенденциите в световен мащаб за борба с езика на омразата“, каза заместник-министърът.

След осуетяването на „Луковмарш“, който беше забранен със заповед на столичния кмет, България беше поздравена от редица свои международни партньори и световни еврейски организации, сред които Световния еврейски конгрес, Американския еврейски комитет и др.

Столична община и в бъдеще ще продължи да забранява „Луковмарш“ и други евентуални негови форми, каза заместник-кмета Тодор Чобанов. „Това е идеология на омразата, която се продава в черни униформи и факли и е вредна и нарушава нашата традиция на хармония и толерантност“, заяви заместник-кметът. Той подчерта хилядолетната традиция на София като град на толерантност, в чийто център съжителстват световните религии. На 15 март за поредна година в столицата ще се проведе и традиционния Поход на мъдростта и толерантността.

За борбата с антисемитизма и езика на омразата и за предотвратяването на „Луковмарш“ председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова и изтъкна приноса на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, на националния координатор за боба с антисемитизма Георг Георгиев, на българските институции и общество.

„Демокрацията изисква ежедневни грижи. Не можем да приемем за даденост факта, че преди 76 г. по-голямата част от българската общественост каза „не“ на желанието на нацистка Германия да депортира българските евреи .Това ни задължава всеки ден ние да се борим и да отстояваме тези демократични ценности и да не допускаме тази омраза да завладее българското общество“, подчерта Александър Оскар.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното