43 българи живеят в италианските общини под карантина за коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/8220834 www.24chasa.bg
Пустеещите улици на община Кодоньо СНИМКА: Instagram

43 български граждани са регистрирани като жители на 11-те италиански общини, изолирани заради новия коронавирус. Това сочат данните на Италианския статистически институт, които видя „24 часа”.

Това означава, че подобно на близо 50-те хиляди жители на тези селища, те не могат да ги напускат по никаква причина. Над 100 души са заразените с коронавирус в Италия, но данните се менят на всеки час. Само в област Ломбардия са 89, според губернатора Атилио Фонтана. Двама души са починали след зараза с коронавирус.

11 общини, най-вече в провинция Лоди (област Ломбардия), както и от област Венето са поставени под карантина. Сред тях е и смятаната за най-засегната община Кодоньо, където са регистрирани да живеят 17 българи. Общината наподобява в момента призрачно селище заради пустеещите навсякъде улици. По подобен начин изглежда и Казалпустерленго, където живеят други 15 българи. Само индустриите на тези две италиански общини в богатата Ломбардия фактурират по 1,5 млрд.евро годишно.

Спирането на каквато и да било дейност в тях заради изолирането им означава, че всеки ден те губят по 4 млн.евро печалби. Заедно с останалите общини под карантина се губят по 18 млн евро дневно нереализирани печалби.

С изключителните правителствени мерки, обявени на 22 февруари, беше поставена пълна забрана за каквото и да е движение или отдалечаване от зоните, смятани за огнища на коронавирус. Всяко нарушение ще бъде санкционирано. Съблюдаването на мерките се прави с помощта на полиция и военни. Затворени са всички училища, магазини, музеи и останалите офиси. Спрени са всички обществени манифестации, както и работната дейност в обществените и частни фирми.

Със своите над 100 заразени и две жертви Италия е най-засегната в ЕС страна от заразата с коронавирус. Засега не се предвижда временно излизане на Рим от Шенген. „Няма да превръщаме Италия в лазарет”, каза по този повод премиерът Джузепе Конте.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха