Работата на педагозите ще се проверява на всеки 4 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/8220980 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Изпити за учителите на всеки 4 години - това се въвежда с новия Закон за образованието, a проверката ще се случи за първи път тази есен, предаде "Нова тв".

Целта е да се подобри качеството на обучението.

В системата на предучилищното и училищно образование работят малко над 90 000 педагогически специалисти. Около 4 500 от тях са директори, над 3 000 са учителите в пенсионна възраст.

Тези от тях, които се провалят на тестовете, могат да останат без работа. Новината идва на фона на статистиката, според която, недостигът на педагогически персонал с всяка година се задълбочава.

Залогът за преподавателите е голям. Оценяването ще бъде с точкова система. Учителите с минимални резултати отиват на поправка с наставник. Ако при повторно атестиране, отново покажат ниски резултати, може да загубят работата си.

Как точно ще протича самото оценяване все още не е напълно уточнено.

„След атестирането, директорите на всяка една образователна институция трябва да направят анализ на резултатите. И оттам да се изведат слабите и силните страни на образователната институция по отношение работата на педагогическите специалисти”, коментира Лазар Додев -главен експерт „Квалификация и кариерно развитие.

В момента педагогика учат над 15 000 души.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа