Еврокомисар: Приемането на еврото не трябва да се използва за вдигане на цените

https://www.24chasa.bg/novini/article/8221605 www.24chasa.bg

България има фиксиран обменен курс и вече прилага паричната политика на Европейската централна банка, но няма практическите ползи от това - по-ниски разходи при обмяна на валута, по-ниски лихвени нива и привлекателността за чужди инвестиции. За това е ясно, че приемането на еврото в България ще подобри нейната икономика и просперитета на хората. Това увери европейският комисар по въпросите за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис в ефира на "120 минути" по Би Ти Ви.

За да са спокойни хората, трябва в началото те да могат да виждат цените и в лева, и в евро, а бизнесът да се ангажира да не използва еврото за покачване на цените, препоръча още Домбровскис. Затова трябва да се въведе система за следене на цените, за да е сигурно, че няма да има ръст на инфлацията. Но опитът на държавите, присъединили се към Еврозоната през последните години, показва, че цените се качват минимално с 0,2-0,3%, което обаче бързо се компенсира от по-ниските лихвени нива и по-ниските разходи при обмяна на валута.

Комисарят увери и, че обменният курс на България няма да се промени, ако влезем в чакалнята на Еврозоната, както и в самата чакалня. Така се е случило и с Балтийските държави, които също са имали фиксиран курс към еврото.

Освен това според Маастрихтските критерии, държавата трябва да поддържа макроикономическа стабилност. Ако се промени курсът, стабилността ще се наруши, така че няма и икономическа логика това да се случва.

Домбровскис обясни, че правилата на ЕРМ 2 изискват от БНБ да позволява колебабия до 15% под или над централния курс, но тези 15% са максимални - тоест може да има по-голямо ограничение или фиксиран курс. Държавите с фиксиран курс са си го запазили и не са позволили да се въведат тези колебания от 15%, така че е възможно и при нас. Властите в България вече показаха желание да го направят, каза еврокомисарят.

Според него няма как да стигнем до гръцкия сценари, както предупреждават някои икономисти, тъй като Гърция е имала най-висок дълг като дял от БВП, докато в България той е вторият най-нисък в ЕС.

Прогнозата на еврокомисарят е, че до половин година трябва да има решение дали България ще бъде приета в ЕРМ 2. Възможно е това да се случи още през юли, както каза премиерът Борисов, но това зависи от това дали ще успеем да решим проблема с рекапитализацията на банките. Това и качеството на активите на банките са критериите, върху които страната ни трябва още да работи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени