Костов: Не е имало разговор, в който Петър Стоянов да ми се кара за корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/8221656 www.24chasa.bg
Иван Костов. Кадър Би Ти Ви

"Президентът Петър Стоянов ми се е обаждал по телефона по повод приватизацията със смущението, че се губи доверие към Обединените демократични сили, но такъв разговор, в който той да ми се кара, никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон".

Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването "120 минути" по Би Ти Ви по повод на скорошно интервю с професор Стив Ханке, в което обяви, че е отнесъл куфар с доказателства за корупционни сделки на президента Петър Стоянов, а той от своя страна се е обадил на Костов с думите „професор Ханке те е хванал в крачка“.

"Не може да ми каже, че ме хванал в крачка, защото нито съм бил купувач, нито продавач в приватизацията, нито аз, нито моето семейство", заяви той.

"Сигнали за корупция имаше, но те са предавани на прокуратурата. Не е вярно, че е изтекла давността - 500 сделки бяха проверени, бяха повдигнати обвинения на шефа на Агенцията по приватизация Захари Желязков, Александър Божков, министри от правителството – поне двама, но те паднаха в съда. Не е вярно, че някаква давност е спасила тези хора, те бяха изтормозени.

Колкото до Ханке - използвам винаги случаите да казвам, че не той е баща на валутния борд. Предполагам, че обвинява заради наранено его", добави той.

Костов потвърди, че е имало доклад 226 и са се разследвали сигнали за корупция на министри. "Тези министри  бяха сменени", обясни той, но не пожела да изнася повече информация. "Не мога да наричам хората такива или онакива, ако не се е произнесъл съдът", добави Костов.

„Петър Стоянов реши да изнесе тази информация по време на президентските избори при кандидатстването за втори мандат и видяхте какво се случи. Хората не реагираха добре на такава информация и той загуби изборите“, допълни Костов.

Костов даде пример с някогашния съпруг на Надежда Михайлова: "Решението на ръководството на партията беше да не се смесва политиката с бизнеса. Но защо да сменям Надежда Михайлова? Някой доказал ли е, че мъжът й е нарушил закона, участвайки в приватизацията. Пък и тя скоро след това се раздели с първия си съпруг. Аз никога не съм твърдял, че приватизацията носи справедливост за всички", допълни той.

Той заяви, че не бил давал обяснения на Бакърджиев и другите министри за смяната им, а за Веселин Методиев причината била съвсем друга. 

"Нито един от министрите в моето правителство днес не е богаташ, дори някои да са повишили жизненото си равнице, други станаха богаташи", категоричен бе той.

"Допуска се груба фалшификация - измисля се стойността на активите, въпреки официалните данни. А те са в НСИ и в Агенцията по приватизация. Всеки може да отвори и да си прочете кой колко е приватизирал. Не активи, а предприятия се приватизираха – те имаха активи, но и пасиви. Всъщност се приватизираха предприятия с активи, но и пасиви", сподели Костов. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на

Треньорската кариера на Станимир Стоилов може да продължи в Гърция. Специалистът е сред вариантите да поеме ПАОК. Начело на солунския гранд в момента е португалецът Абел Ферейра. Той ще бъде уволнен в близките дни. Амбициозният бос на тима Иван Савидис искаше да види тима си с титла този сезон, но ПАОК няма шансове за първото място

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория