Скандал на червения пленум заради решения на партийната ЦИК за прекия избор

https://www.24chasa.bg/novini/article/8221781 www.24chasa.bg
Работата на червената ЦИК е предизвикала най-голям скандал на заседанието на пленума, а някои от решенията й са били оспорени.

Голям скандал за работата на червената ЦИК, създадена заради предстоящия вътрешнопартиен вот за лидер, се е разразил на заседанието на Националният съвет днес, разказаха пред "24 часа" участници в него.

Преди дни петима от членовете му поискаха уволнението на шефа й Емил Войнов и членовете на комисията заради погазване и дописване с нейни решения на приетите от Националния съвет правила за провеждане на прекия вот. На пленума те били подкрепени и от други червени, които оспорили някои от взетите от изборната комисия решения.

Социалисти се оплакаха от натиск при излъчването на структурите от общинските и районни канференции. Заради писмо на червената ЦИК структурите били задължени да гласуват поотделно всяко от издигнатите от основните партийни организации (ОПО) имена и да изпращат на “Позитано” 20 само тези, които имат 50%+1.

Наложило се на пленума шефката на Общопартийната контролна комисия на БСП Валентина Богданова да обяснява на Войнов и колегите му, че нямат право да дописват устава. Това са само предложения, а не избор, обяснила тя. Това е в нарушение на устава ни, който позволява на всяко ОПО да прави номинации, особено, когато става въпрос за пряк избор, коментираха и други социалисти. Досега издигнатите от ОПО кандидати в повечето случаи просто са препотвърждавани от конференциите и изпращани в централата. Никога не е имало цедка по конференциите, обясниха червени.

В крайна сметка членовете на пленума се обединили това писмо на ЦИК да бъде свалено и да не се взема под внимание. До гласуване обаче не се стигнало поради липса на кворум.

Огромна разправия на пленума имало и по повод решението на комисията за телефонни обаждания до всеки от социалистите, с които едновременно да се направи проверка на изборните списъци и да се направи разяснителна кампания за вота. В залата било коментирано дали комисията е оператор на лични данни по закона, за да има телефоните на членовете, но се оказало, че е.

За пример дори бил даден комичен случай на социалист от малко населено място, чиято съпруга е лидер на местната червена структура. Той обаче работел в общината, която е под ръководството на ГЕРБ. Когато му звъннали от червената ЦИК по телефона, той решил, че са работодателите му и подходил с недоверие, казвайки, че не е член на БСП. От комисията веднага го зачеркнали от списъците, та се наложило после да се обясняват и да го дописват.

От червената ЦИК звънели и на депутати, което също водело до куриозни разговори.

Партийната ЦИК била критикувана също, че повечето от приетите от нея решения са само за деня на избора - 26 април, и въобще не регламентират евентуалното провеждане на балотаж на 3 май.

Коментирани били и условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, като червени скочили, че в общи линии гаранцията за невъзможност да се фалшифицират книжата се обяснява с това, че ще има т. нар. "полиграфическа защита". Този термин не е легален, не е ясно какво се влага в него и колко силна е гаранцията за автентичност при полиграфската защита, коментирали те.

Оспорени били и условията и реда за компютърната обработка на данните от гласуването. Дали във всички 265 общини Общинските съвети на БСП имат собствен компютър, защитен от манипулации и разполагащ с лицензиран софтуер за провеждането на избора, попитали членове на Националния съвет. Избори, чиито резултати ще се отчитат на нелегални компютри с нелегален софтуер, значат, че спечелилият тези избори ще зачене мандата си в измама и беззаконие, предупредили те. И напомнили, че провеждането на избори при липса на материална обезпеченост за спазването на правилата е неприемливо политически и юридически.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз

Шанън де Лима бе коронясана за най-красивата нова половинка във Висшата лига. Тя оглави класацията на "Сън" по повод старта на сезона в Англия. Сексапилната моделка е жената до звездното попълнение на "Евертън" Хамес Родригес. Венецуелката се премести с него в Лондон от Мадрид след трансфера му при "карамелите" от "Реал"

Един от най-татуираните футболни фенове в България избяга на морето с популярната плеймейтка Анна-Мария Чернева. Става въпрос за фена на "Левски" Тодор Грудов, по-известен като Теди Хитлера. Тарторът на "синята" агитка е целият в рисунки. Изрисувал е изцяло дори темето на главата си. Мис Силикон 2018 Анна-Мария и лошото момче са заедно вече близо