Химици дойдоха от Германия, за да правят лекарства в БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/8221825 www.24chasa.bg
Ася, Ларс и Цветина (от ляво на дясно) са част от екипа млади учени в БАН, решили да се развиват в България. СНИМКА: Румяна Тонeва

Искат с препарати от охлюви и билки да лекуват диабетни рани

Млади български учени на световно ниво се завърнаха от Европа в България, за да разработват различни лекарства с билки и охлюви, с които да лекуват тежки диабетни рани.

Цветина Стоянова е обещаващ кадър на химията от университета в Хайделберг. Тя обаче предпочете да се завърне и да направи докторантурата си в Института по органична химия на БАН вместо в престижен европейски университет. 23-годишното момиче проучвало в продължение на няколко седмици къде да продължи да се развива, преди да избере да се върне в България по програмата “Еразъм +”. В научноизследователската си дейност съм научила доста техники в Хайделберг, но исках да ги допълня с други и да видя как мога да прилагам наученото, разказа тя. “Апаратурата е на изключително ниво и имаме възможност да участваме в различни проекти и изследвания. Уредите са последно поколение.

Тук има

страшно много

възможности,

а човек трябва да има време и желание за наука”, доволно описва условията в БАН Цвети. И е сигурна, че при възможност да се развива в България ще остане.

Заедно с Цвети в България е дошъл и 23-годишният Ларс Вьолки, който пише дипломната си работа по “Молекулярна биология” в Университета в Хайделберг.

Двамата са част от екипа на проф. Павлина Долашка. Тя е успяла да привлече младежи на възраст от 22 до 35 години в Института по органична химия. От години Долашка изследва кръвта и слузта на охлювите и възможносттите с тях да лекува различни заболявания. Младите учени пък ѝ помагат да развие алтернативни подходи за борба с инфекциозни, невродегенеративни и злокачествени заболявания. Разработват и препарати от охлюв, които се прилагат при тежки рани на хора с диабет.

“Тези млади хора са завършили в престижни университети в чужбина, но дойдоха, видяха възможностите и апаратурата ни и решиха да останат. Те имат желание да бъдат не само учени на високо ниво, но и да намерят приложение на науката, защото ние предлагаме участие в много проекти и стартъп фирми”, разказа проф. Долашка.

Екипът е на път да докаже, че

кръвта на

охлюва може

да се бори

с тумори

на кожата,

матката и дори на пикочния мехур. На пазара вече е и сироп за гастрит, колит и язва. “Разработваме гел, който се комбинира с лазерна терапия. Той ще бъде предназначен за тежки декубитални рани. Все повече хора се разболяват от диабет, това е много коварна болест и често се стига до отстраняване на крайници. Ефектът вече е установен, но заедно с доказани лечебни заведения се правят клинични изпитвания”, каза още професорката.

“За мен бе голямо удоволствие да се запозная с Цвети и Ларс - те са нашият зареждащ пример за хора, които искат да се реализират в България”, коментира пък заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя лично отиде в Института на БАН, за да разкаже за новата програма, с която социалното министерство иска да привлече у нас добре образовани българи от Европа.

“Един млад човек много по-лесно може да се развие и да направи кариера в България, отколкото в чужбина”, обясни Русинова. След кариерен форум във Виена тя е успяла да накара Ади и Никълъс също да изберат България.

“Засега сме се насочили към

Пловдив, защото

там има повече

възможности

за работа. Харесах си и работодател. В България вече има много социално отговорни фирми.

Не говорим само за цифри и заплата, а за кариерно развитие и различни възможности, които ни предлагат”, обясни пред “24 часа” Ади, която ще се прибере заедно с приятеля си Никълъс през тази година.

Той е австриец, но смята, че това ще е огромна възможност да гради кариера у нас като маркетинг мениджър. “Харесвам страната и хората в България”, каза с усмивка Никълъс.

А на кариерния форум са получили информация и за детските градини, социалните услуги и наемите в различните квартали на Пловдив.

Борисов: За 6 години 3 пъти повече избраха да се върнат

Над 3 пъти се е увеличил броят на завръщащите се в България българи, живеещи в чужбина, за 6 години. Това обяви в неделя премиерът Бойко Борисов. И публикува във фейсбук справка за данните от 2012 до 2018 г.

4964 души са избрали да се върнат в България през 2012 г., която е последната година от първото правителство на Борисов, показват данните на премиера. За 2018 г. хората, които са се завърнали, са вече 16 169.

“През последните години у нас има видим напредък. Това е мнението на хората и анализаторите, това показват и всички статистически данни. Днес в Европа няма стена, която да разделя хората, миграционните процеси са сравнително лесни, но за нас е важно, че посоката вече е двупосочна. Разбира се, че в страната ни има проблеми, но те са решими и по тях се работи”, написа Борисов към графиката с данните.

От тази година държавата има вече специална политика за подпомагане на завръщането в България на млади и образовани емигранти. Правителството предлага на тези хора различни стимули - помощ с наема на жилище, детегледачка или място в детска градина, бонус от половин минимална заплата, като помощта може да достигне до 1200 лв. на месец. Общият бюджет по тази програма е 10 млн. лв. (24часа)

Зорница Русинова: Ще помогнем на 300 млади и образовани

- Г-жо Русинова, как ще се дава от 1 април държавната помощ за връщащи се от чужбина?

- Заедно с посолствата организираме кариерни форуми в страните от ЕС. Разясняваме и тенденциите на пазара на труда, сравняваме данъци и осигуровки. Около 6000 студенти учат във Великобритания, а 7000 в Германия. Наше проучване показа, че над 60% от младежите искат да се върнат. Затова разработихме един финансов пакет, който ще подкрепи около 300 човека тази година - висшисти, до 54 г. и с осигурена работа у нас. Може и да не са българи, но трябва да са пребивавали 6 месеца извън България.

- Защо избрахте да е само за висшисти?

- Защото не е демографска, а цели да отговори на нуждите на бизнеса от квалифицирани хора. Стимулираме младите хора да работят в малките населени места, а не само в София. Ако изберат град, където заплатата е под средната за страната, в рамките на една година ще отпускаме допълнително половин минимална заплата.

Една от най-успешните ни програми е стаж за младежи. С нея покриваме заплатата в рамките на шест месеца, като плащаме на база средни осигурителни прагове. А голяма част от стажантите остават да работят при същия работодател.

- Само през 2020 г. ли ще е тази програма?

- Разбира се, ако видим, че към нея има интерес, ще продължим. Ние разчитаме основно на стимулите, които дава бизнесът. Има фирми които предлагат доста атрактивни работни заплати и допълнителни пакети за здраве, спорт, почивки, както и възможности за работа от разстояние. В България младите хора имат възможност за добро кариерно развитие. А това е един от механизмите, с които можем да решим част от предизвикателствата на пазара на труда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха