41 000 социалисти трябва да гласуват, за да е легитимен вотът за лидер (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8221837 www.24chasa.bg
Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че не влиза в договорка с никого за вътрешния вот. СНИМКА: БСП

21 са номинираните за лидер до момента

50-ият партиен конгрес - в Деня на победата

Скандал за работата на червената ЦИК

83 848 са членовете на БСП. Цифрата беше съобщена пред червения пленум вчера.

Така най-накрая стана ясно колко точно са социалистите, които ще имат право да гласуват на вътрешните избори за лидер. Това означава, че за да бъде признат вотът за легитимен, до урните на 26 април ще трябва да отидат над 41 хил. души, т.е. да гласуват повече от 50% + 1 от соцчленовете.

5386 са основните партийни организации.

21 са номинираните за лидер на БСП досега. Председателката Корнелия Нинова е с 31 номинации, следвана от заместника ѝ Кирил Добрев с 13. По 6 номинации имат Калоян Паргов, Костадин Паскалев и Красимир Янков. Георги Гергов и Янаки Стоилов са с по 5, а Валери Жаблянов и Драгомир Стойнев с по 3, Борислав Гуцанов, Деница Златева, Жельо Бойчев, Михаил Миков и Сергей Станишев имат по 2. С по 1 номинация са Атанас Мерджанов, Георги Пирински, Георги Свиленски, Иван Ченчев, Лъчезар Костов, Станислав Павлов и Явор Гечев. До момента са проведени 31 общински конференции и общи събрания на БСП, предстоят още 202, които да излъчат своите номинации.

“За незапознатите с историята искам да напомня как

с 1 номинация

можеш да

станеш

председател и с

220 да загубиш”,

коментирал Добрев пред червения пленум в неделя.

“Вървят всякакви слухове, и за договорки между мен и Кирил Добрев. Искам да бъда ясна, че аз не влизам в договорки за прекия избор на председател. Всеки има право да се кандидатира”, заявила пък Нинова. Тя призовала за честно състезание, чисти избирателни списъци и висока активност.

Според правилата за избор до 21 март червената ЦИК ще обяви имената на кандидатите, които отговарят на изискванията на устава и са дали съгласие да участват в надпреварата.

Именно работата на партийната ЦИК предизвикала най-голям скандал на пленума. Преди дни петима от членовете му поискаха уволнението на шефа ѝ Емил Войнов и цялата комисия заради погазване и дописване с нейни решения на приетите от Националния съвет правила за вота.

Социалисти се оплакаха от натиск при излъчването на кандидатурите от общинските и районните конференции. С писмо от ЦИК структурите били задължени да гласуват поотделно всяко от издигнатите от основните партийни организации (ОПО) имена и да изпращат на “Позитано” 20 само тези, които имат 50% + 1.

ЦИК няма право да дописва устава, обяснила шефката на Общопартийната контролна комисия Валентина Богданова. Червеният устав позволява на всяка ОПО да прави номинации, а досега в повечето случаи имената просто се препотвърждаваха от конференциите и се изпращаха в централата. Никога не е имало цедка по конференциите, обясниха червени.

Тревога от кампанията по номиниране, която се извършва по много неясни правила, изрази и президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на пленума. И упрекна, че апаратът е превърнат в инструмент за натиск при номинациите.

“БСП е в надпревара кой е по-красив или какви грехове има, а не формира политики. Повече се занимаваме със себе си, отколкото с това, което вълнува хората.

Улисани в тази

надпревара, не

заемаме позиции

и не печелим

доверие”,

критикува Станишев.

“Нека кампанията да бъде разговор за политики, да мобилизираме целия ни потенциал, за да изградим един цялостен и конкретен план за управлението на страната”, отвърнала му Нинова в залата.

Конгресът на БСП ще е на 9 май - Ден на победата на СССР над фашистка Германия, но и Ден на Европа. Знаковата дата за юбилейния 50-и конгрес бе гласувана по предложение на партийното ръководство.

Не минало искане на Михаил Миков конгресът да е преди вота за лидер. Той обяснил, че досегашният председател трябва да се отчете на органа, който го е избрал, и конгресът да приеме политическата рамка, в която ще работи бъдещият лидер.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни