Туризмът в Турция е застрашен заради опасенията от коронавирус от Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/8225992 www.24chasa.bg
Истанбул СНИМКА: Ройтерс

Туристите, пристигащи в Турция, се увеличиха през януари, но има признаци, че потокът им ще намалее през следващите месеци, съобщи днес асоциацията на хотелиерите след затварянето на границата с Иран заради разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Безпокойството от епидемията в Иран, който е ключов източник на туристи в Турция, доведе до решението на Търкиш еърлайнс да отмени полетите си до четири града в Иран.

Днес министерството на туризма съобщи, че през януари броят на чуждестранните туристи се е увеличил с 16,1 процента в сравнение с миналата година и е достигнал 1,79 милиона, а иранците са четвърти по численост с дял от 6,7 процента, допълва БТА.

Асоциацията та хотелиерите обаче посочи, че през февруари и март има известен спад в резервациите.

Вчера турският министър на здравеопазването каза, че страната е затворила границата си с Иран и е отменила входящите полети като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. Техеран съобщи, че 12 души са починали, а над 61 са заразени от вируса в Иран.

Обикновено голям брой ирански туристи посещават Турция през март и април около иранската нова година в края на март, така че по-дълготрайното затваряне на границата би се отразило значително на туристическия сезон в Турция. Миналата година около 2,1 милиона ирански туристи са посетили Турция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тази нощ небето ще бъде озарено от розова супер Луна, най-голямата и най ярката пълна Луна за 2020 г. Това ще е и първото пролетно пълнолуние. Всъщност цветтът на естествения спътник на Земята няма да е розов. Наименованието идва от “индианските” имена за пълните луни, публикувани за първи път във “Фермерския алманах” през 30-те години на миналия

Звездата на "Интер" Лаутаро Мартинес смени амплоато по време на карантината. На футболиста, трансферна цел на куп европейски грандове, му се наложи да влезе в ролята на фризьор. Доста сериозно предизвикателство за играча, защото в ръцете му се остави половинката му Агустина Гандолфо. Красавицата се нуждаеше от леко освежаване на прическата

Уанда Нара е доволна от карантината заради пандемията от коронавирус. Тя се подложи на социална изолация със съпруга си Мауро Икарди и децара в дома им на езерото Комо. Уанда се посвещава на готвенето и децата си и естествено прекарва времето си с Мауро Икарди. Двамата дори намират време да се усамотят и да се посветят един на друг