Пазарни консултации на Фонда на фондовете търсят модели за устойчиво финансиране в сектор “Отпадъци”

https://www.24chasa.bg/novini/article/8226198 www.24chasa.bg

През последните години Фондът на фондовете се наложи като фактор във финансовия сектор, където и когато е необходима подкрепа на частни инвестиции с публичен ресурс. Особено видими са процесите в инфраструктурата, в която бяха създадени и работят три фонда посредници.

На тях бяха предоставени средства по оперативна програма „Региони в растеж“ за финансиране на градското развитие и регионалния туризъм. В партньорство с Европейската банка за възстановяване и развитие по оперативна програма „Околна среда“ бе изграден механизъм за подкрепа на проектите във водния сектор на консолидираните ВиК оператори.

Най-новата инициатива на фонда е насочена към инвестиции за управлението на отпадъците - тема, която става все по-актуална.

Фондът структурира инструмент за предоставяне на кредитен ресурс на проекти със средства по оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Очаква се финансирането да допринесе за справянето с предизвикателствата, свързани с правилното управление на отпадъците в България. Посоката е увеличаване на разделното събиране, рециклирането и повторната употреба, като се прилагат добрите международни практики, иновативните подходи и принципите на кръговата икономика.

Наличието на европейско финансиране със съпътстващите правила и контроли дават увереност, че инвестициите ще отговорят на нормативните изисквания и политиките в България и Европейския съюз.

Логиката на всички усилия на Фонда на фондовете е да се подкрепят само проекти, които имат икономически смисъл - устойчиви са във времето и създават достатъчно стойност, за да може да възстановят инвестираните публични средства.

За инвестиции в управлението на отпадъци фондът предлага бюджет с публичен ресурс от почти 50 млн. лв., като очаква частният сектор (например банките и/или други финансови институции и партньори в страната) да осигури допълнителни средства.

Заради новаторския подход е възможно намирането на проекти, които отговарят на изискванията, да е относително сложна задача. Поради тази причина към момента, преди старта на пазарните консултации със заинтересовани лица и институции, обхватът на потенциалните проекти е дефиниран по-общо в съответствие с покритието на приоритета на оперативната програма.

По-широк спектър е заложен и в проекта на условията за финансиране. Фондът се надява да привлече в диалога възможно по-голям брой заинтересовани страни: банки, инвеститори, потенциални кредитополучатели, други публични финансиращи институции, за да се стигне до наистина работещ механизъм за инвестиции в сектора.

Екипът на Фонда на фондовете отправи публична покана към всички, които имат интерес, да се обадят за работна среща. По време на дискусиите професионалистите от фонда ще разясняват детайлите по новия инструмент и ще търсят обратна връзка, мнения и становища.

Кого и кога да попитате

Пазарните консултации със специалистите от Фонда на фондовете се провеждат до 31 март 2020 г. (включително). Заинтересованите страни биха могли да изразят желание за участие в процеса до 25 март 2020 г. (включително) на телефонен номер: +359 2 801 40 50 или на електронна поща: office@fmfib.bg

Какви проекти ще се подкрепят

На този етап се предвижда чрез схемата да бъдат подкрепяни проекти в следните сфери:

- Проектиране и изграждане на центрове за повторна употреба на предмети от бита - мебели, дрехи и други;

- Прилагане на пилотни проекти на инсталации за рециклиране на разделно събрани битови отпадъци, включително и чрез въвеждане на иновативни технологии;

- Изграждане на площадки и инсталации за предварително третиране на битови отпадъци;

- Купуване на оборудване и съоръжения за разделно събиране на биоразградими и зелени отпадъци;

- Строителство на анаеробни и компостиращи инсталации;

- Финансиране на центрове за повторна употреба на строителни отпадъци от бита, включително доставка на съоръжения и оборудване;

- Инвестиции в дейности, свързани с изпълнение на демонстрационни/пилотни проекти за прилагане на иновационни практики и подходи в управлението на отпадъците, въвеждането на нови технологии в тази връзка, както и организиране на информационни кампании, насочени към предотвратяване на образуването на отпадъци и към промотирането на общество с нулеви отпадъци.

За повече информация посетете страницата на фонда www.fmfib.bg

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха