Швейцарец, задържан у нас за тероризъм: Чувах гласове, мислех за самоубийство

https://www.24chasa.bg/novini/article/8226250 www.24chasa.bg
Част от оръжието, открито в колата на Кевин Бахли

“Чувам гласове. В мене има няколко различни личности, които не знаят една за друга. Те не са зли, но не ги разбирам добре. Преди се страхувах да говоря за тях, за да не ме вземат за луд”, заяви в спецсъда в София швейцарецът Кевин Бахли.

Той бе арестуван на ГКПП-Капитан Андреево през есента на 2018 г. с кола с оръжие на път от родния му град в кантона Аарау за Сирия.

Бахли е обвинен в тероризъм и контрабанда на оръжие, а вчера за първи път даде обяснения на делото срещу него в спецсъда.

Бахли твърди, че не помни как е стигнал до София, минавайки границите на 5 държави с цял боен арсенал в джипа си. В него на 11 септември 2018 г. са открити 2 ловни карабини, едната с оптика, шурмова пушка “Зиг зауер”, пистолет с 2 пълнителя, 381 патрони, 24 ножа, 3 мачете, лък с 10 стрели, 2 брадви, бронежилетка, каска, уред за нощно виждане и друга военна екипировка.

“Не знам защо тези неща са били в колата. Може би защото са били вкъщи. Има патрони, за които нямам оръжие, а това няма смисъл”, каза Бахли. Младият мъж е заловен, след като баща му намира прощално писмо, в което Кевин съобщава, че отива да се бие в Сирия, и се обажда в полицията.

В Швейцария всеки има право да държи оръжие в къщата си, но бащата на младежа истински се притеснил като видял шкафа с пушките и патроните изпразнен.

При разпита в съда стана ясно, че Кевин има “амнезия” не само за оръжието, но и за информацията в лаптопа му. Там е намерен подробен маршрут на пътуването с отбелязвания на спирките му.

Бахли искал да стигне до гр. Идлиб, където по това време се водят бойни действия между “Ислямска държава” и армията на Башар Асад. Машрутът му включвал Австрия, Унгария, Румъния, България, Турция. В лаптопа били описани номерата на шосетата, километрите, дори ограниченията на скоростта. Бахли дори пуснал запитване до туроператор за виза до Дамаск.

На 9 септември 2018 г. той тръгва сам от гр. Зур, след като вече е уволнен от работа в дървопреработвателно предприятие. Малко преди да бъде обявен за издирване чрез Шенгенската информационна система, минава през ГКПП-Видин Дунав мост и отсяда в хотел в София. Когато го задържат на Капитан Андреево, казал, че отива да се бие на “страната на мирното население” в Идлиб. Носел и наръчник на швейцарската армия за водене на бойни действия.

В съда Кевин заяви, че не помни какво е говорил на границата, но предположи, че сигурно другите казват истината. За него свидетел обяснява: “Не можеше да стои на едно място, объркан човек, все едно не знаеше с какво се е захванал и накъде се е запътил”.

Швейцарецът твърди, че има “празнини в спомените” - губело му се времето между последния ден в клиника в Швейцария и момента, в който се съубдил в ареста в София. Според петорна експертиза той е емоционално лабилен, от 2016 г. има психични проблеми, но те не му пречат да разбира постъпките си.

“Той страда от мнимо психично разстройство. Това е имитация на психично заболяване, по-различна от напълно съзнателната преднамерена симулация”, заяви експерт. Досега по делото има 4 експертизи. Две от тях, включително и последната, сочат, че е вменяем и може да носи наказателна отговорност.

Кевин разказа пред съда още, че имал тежка семейна история. Когато бил на 9 г. родителите му се разделили, а той претърпял “инцидент в басейна”. По-късно вуйчо му се самоубил.

Кевин минал през “училище за подофицери и офицери”. "Бях и в пожарната защита. Там също имах позиция за това как се планират нещата", разказва швейцарецът. Известно време той бил треньор по хокей на лед, но покрай този спорт имал “много сътресения на мозъка”.

“През целия си живот съм опитвал да се самоубия - или да скоча или да се обеся", обяви Кевин и разказа за няколко плана да сложи край на живота си. Спирало го обеща обещание пред най-близките му.

"Обещах да не го правя. Още желая да ми се разреши да умра, но моята сестра каза на малките си деца, след като обясни, че имам тази болест, че те като семейство ще направят така, че да оздравея. Зная какви последици може да има, ако си направя нещо. Преживял съм го. Моля, ако ми дадете наказание, да мога по-скоро да се върна в Швейцария и да мина през подготвената терапия", обърна се Кевин Бахли към съда.

Прокурорът по делото Георги Асенов поиска между 5 и 6 г. затвор за швейцареца. Очаква се подсъдимият отново ще говори пред съда, а после да бъде обявена присъда.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за