Разузнаването ще бори хибридни атаки, ДАНС с право да проверява лични документи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8226397 www.24chasa.bg
Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров е сред вносителите на проекта за промени. СНИМКИ: 24 ЧАСА

Държавна агенция “Разузнаване” да може да обработва, съхранява и използва информация за хибридните атаки, както и за асиметричните рискове и заплахи. Такова предложение за изменение в Закона за Държавна агенция “Разузнаване” са внесли депутати от ГЕРБ.

Сред основните промени, разписани от тях, е преминаването на агенцията от сегашните ѝ чисто аналитични към по-оперативни функции.

Предлага се създаване на ново междуведомствено контратерористично звено, чието седалище ще е именно в ДАР. В него ще участват и органи и структури на прокуратурата, МВР, Държавна агенция “Национална сигурност”, служба “Военна информация” и агенция “Митници”. Според мотивите на вносителите то ще гарантира бързина при образуването на наказателно производство и налагане на административни мерки спрямо лица, за които е придобита информация за извършване и подготовка за терористични действия. На органите и структурите в състава обаче няма да бъдат възлагани допълнителни функции.

Средствата за новото звено пък щели да дойдат от бюджета. По разчети на вносителите ще са нужни 1,5 млн. лв. допълнително към бюджета на външното разузнаване за тази година. За издръжка и текущи разходи от тях ще се отделят 610 хил. лв., а за капиталови разходи 890 хил. лв.

Законопроектът предвижда и автомобилите на ДАР да могат да се движат със специален режим в случаите, в които пренасят пратки с разузнавателна информация или се превозват високопоставени служители.

Въвежда се и забрана бивши служители на агенцията да осъществяват контакти с лица, станали им известни по време на оперативно-разузнавателната дейност, освен ако не им е дадено изрично съгласие от председателя на агенцията за това.

Органите на ДАНС пък сами да могат да правят проверка, за да установят самоличността на лицата, които разследват, предвижда промяна в закона за агенцията за национална сигурност, която се прави през преходните и заключителни разпоредби на този за ДАР. В момента тази дейност се извършва от Министерството на вътрешните работи по искане на ДАНС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г

За постоянно в ареста остава зловещата имотна измамничка Мария Спасова, става ясно от решението на апелативния спецсъд. Според магистратите ширещата се епидемия от коронавирус не е достатъчно основание съпругата на циганския барон Игнат Бенков-Начо да се прибере вкъщи. На Спасова са осигурени всички предпазни мерки

Катрин Тасева е едно от „златните момичета“ на България. Започва да тренира гимнастика още на 3 години. Дебютира в състезания при жените през 2015-а. Пробивът й на световно ниво е две години по-късно. Тогава печели първия си медал в многобоя от състезание за Световната купа – бронз в Ташкент. От тогава е в елита на художествената гимнастика