Детективи търсят кой внесе заразата в Италия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8226419 www.24chasa.bg
Уличен търговец продава маски на централната гара в Милано. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Защо коронавирусът порази най-богатите зони с отлична здравна система?

Как стана така, че в Италия - страната с една от най-добрите здравни системи в света, се разпространи мълниеносно епидемията от коронавируса с най-голяма скорост в Европа?

И как се обяснява, че тя тръгна именно в богатите области Ломбардия и Венето, давани винаги за пример с висококачественото си здравеопазване?

Тези и други въпроси търсят отговори от страна на лекари и вирусолози, които още

не могат да

разберат кой

всъщност е пациент 0,

внесъл вируса

от Китай в Италия. Идентифицирането му може да доведе до разнищването на много загадки. Смятаният за пациент №1 - 38-годишен мъж от Кодоньо, Ломбардия, от когото тръгна заразната верига в Италия, никога не е бил в Китай.

Италия беше единствената страна в ЕС, която затвори летищата си за връзки с Китай. Пътниците, пристигащи на италианските аерогари, се проверяват непрекъснато за висока температура. И всичко това не се оказа достатъчно. Недостатъчната комуникация още в първите дни за това какво да се прави в случай на симптоми на коронавируса, се оказа като троянски кон в сърцето на най-богатата област на Италия.

Заразен с вируса 38-годишен италианец, който не е предполагал това, вместо да се обади по телефона на болницата в Кодоньо, отиде на крака, заразявайки масово медицинския персонал и пациентите в нея. Те също не са си дали сметка за истинските причини за заболяването му и са го лекували без никакви мерки за сигурност. Всичко това се превърна в лавина, тъй като

всеки от медиците и

хората, били този

ден в болницата,

е предал вируса

на приятели и близки

Според експертите масовото тестване с тампон на хиляди хора за наличието на коронавирус в Ломбардия е започнало с една седмица закъснение, защото никой не е предполагал, че заразата вече е пристигнала по ненадейни пътища. В същото време във Франция и Великобритания например хиляди тестове са правени превантивно още от самото начало.

Ловът на пациент Нула, внесъл коронавируса в богатата северна област Ломбардия, е в момента основна задача за експертите. Именно чрез него може да се разбере произходът на заразата и да се предприемат необходимите предпазни мерки. С тази цел здравните служби на Милано ангажираха

екип от математици,

физици и медици,

които трябва

да изработят алгоритъм

С него трябва да се изчисли каква е вероятността всеки от заболелите или от хората, с които са контактували, да е вероятният пациент 0. 

Подобен математически модел не е правен никога досега, за да се разбере начинът на предаване на болестта. Първоначално се предполагаше, че вирусът е внесен в страната от италиански предприемач с бизнес в Шанхай, който се е върнал в отпуск в Кодоньо. Оказа се, че той отговаря отрицателно на всички възможни тестове, отрицателни са и тестовете му за развитието на противотела, които могат да сигнализират за наличието на вирус и без симптоми. Изводът е, че той не е пациент 0.

Според губернатора на Ломбардия Атилио Фонтана в момента се върви по

две следи

за вероятния

нулев пациент,

но няма никаква сигурност, че те са истинските. Специален компютърен мозък изчислява в реално време кои и колко са контактите на заразените пациенти сред приятели, колеги, роднини.

“Детективи” вирусолози от Института за заразни болести в Милано разследват кой кого е заразил, как точно върви веригата на заразата. Всеки от хората, влезли в контакт със заразен, от своя страна се подлага на разпит и тест с тампон за вируса. Всичко това наподобява нареждането на пъзел, от който липсват обаче основните части.

“Не е казано,

че и в други

европейски

страни няма да

се случи това,

което става в Италия

в момента”, твърди Масимо Гали, професор по заразни болести в Университета на Милано, пред в. “Кориере дела сера”. Според него на Апенините се е реализирал възможно най-лошият сценарий, тъй като заразата е тръгнала от болница. Затова и тя се е превърнала на практика в ускорител на заразата, внесена от пациент, за когото не се е предполагало, че е носител на вируса. Отишлият в болницата на Кодоньо италианец никога не е бил в Китай. Болничната епидемия води до серия от вторични и третични случаи на зараза. Вирусът се е разпространил безпроблемно, защото е станало в затворени помещения, където хората са на по-малко от 2 метра разстояние един до друг.

Според проф. Гали предположенията са, че някой е пристигнал от Китай като носител на вируса в инкубационен период. След това, когато е бил в Италия, е развил заболяването без наличието на симптоми, което му е позволило да води нормален живот и контакти, заразявайки, без да знае, серия от хора, които пък, от своя страна, са заразили други серии от хора. Подобен човек с вируса в инкубационен период,

дори да е бил спрян на

границата за тестване, е

нямало да бъде разпознат

като носител. Във Франция например британец, идващ от Сингапур, зарази няколко души.

Защо обаче лошият сценарий се случи именно в богатите Ломбардия и Венето? Предположенията са, че именно в тези силно индустриализирани райони, които произвеждат 31% от БВП на Италия, са най-интензивни връзките с Китай по икономически и търговски причини. Не е казано обаче, че вирусът е внесен от китаец, може това да е станало чрез италиански бизнесмен, върнал се от Китай. 

Надеждите са, че с идването на топлия сезон, когато хората не се събират на тълпи в затворени помещения, случаите на коронавирус ще намалеят. Така става например в Китай с епидемията от SARS през 2002-2003 г., която изчезва през юни-юли.

Според италианския вирусолог особено важно е да се идентифицира наличието не толкова на вируса, колкото на противотелата му в човешкия организъм. Това може да информира дали вече е имало вирус, тъй като често носителите

може и изобщо

да не са усетили,

че са били заразени

На базата на данните за Китай смъртността сред заразените там е 3,8%. Извън Китай обаче тя е много по-ниска, като най-много смъртни случаи има сред хората над 60 години.

Засега съществуват само експериментални методи на лечение. В момента в Италия се прибягва до комбинацията Lopinavir/Ritonavir, която е била използвана дълго и при заразени с вируса HIV пациенти. Няма обаче доказателства чрез изследвания дали това лечение функционира за коронавируса. Друг вариант според вирусолога е лечение с Remdesivir.

Проф. Гали смята, че няма да бъде необходимо много дълго време за измислянето на ваксина срещу коронавируса. От заразата и борбата с нея е заинтересовано населението на целия свят, затова и усилията ще бъдат много повече, отколкото например при изработването на ваксина за SARS.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента сме разделени, той е при майка си в Германия Купих на Лоренцо чисто нов джип Няма да правя повече дуети с мама Тази година съм на гръцкото море Софи Маринова е родена на 5 декември 1975 година. Изпълнителката има една от най-богати кариери в попфолка в България. Когато Софка е на сцената, шоуто е гарантирано

Автомобил като космически кораб пуска на пазара "Ролс Ройс".  Великолепното возило в наречено "кола от 2035 г.", поради предположение, че така ще изглеждат автомобилите от бъдещето. То е представено на широката публика от Алекс Хърши, известна с прякора "Суперкар Блонди". Както писа "България Днес", мацката с търговски нюх е австралийка

Британец доведе съпругата си на меден месец в България заради... компютърна игра. Историята му е разказана в SPORTbible - едно от най-големите спортни издания в Обединеното кралство, и през последните дни се разпространява в цяла Европа. Тим Пайк е голям почитател на "Футбол мениджър", в която влизате в ролята на треньор, редите състави