Гешев проверява само 80 млн. лв. ли са щетите от заменките на тройната коалиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/8226932 www.24chasa.bg
Иван Гешев (в средата) с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и главния секретар Ивайло Иванов, които трябва да организират проверката на заменките. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Полицията ще смята и сравнява размера на щетата като разлика от цената на заменките и пазарните

Само 80 млн. лв. ли е щетата за държавата от заменките с гори, извършени в периода 2007 - 2009? Това ще проверява МВР по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев от понеделник.

80 млн. лв. е сумата, която трябва да се върне от 103 договора за заменки на фирми и физически лица от онзи период според доклад на министерството на земеделието (МЗХГ) от ноември м.г. Това са 478 имота с площ 22 хил. дка.

На 5 септември 2014 г. Европейската комисия обяви, че заменките “кон за кокошка” от времето на тройната коалиция е неправомерна държавна помощ, несъвместима с вътрешния пазар.

Проверка на заменките от 2007 до 2009 г. вече беше направена от МЗХГ, но сега и МВР трябва да потвърди дали облагодетелствалите се са 103 фирми и бизнесмени, или са повече.

Полицията ще смята и сравнява размера на щетата като разлика от цената на заменките и пазарните по онова време. За всеки един от тях ще се изчислява и размерът на т.нар. държавна помощ, която трябва да се възстанови в бюджета. Освен това

МВР трябва да провери дали са спазени законите за обществените поръчки и за независимите оценители, каквито са ползвани за определяне на стойността на заменяните имоти. Разследването ще обхване и сравнението между определените от независимите оценители реални пазарни цени на поземлените имоти за замяна с административната цена на имотите по замяна.

От списъка на министерството на земеделието става ясно, че пари трябва да връщат фирми, свързани с бизнесмените Христо Ковачки, Гриша Ганчев, Красимир Гергов, Георги Пандев - Чандъра, Тодор Батков, Фуат Гювен, Николай Банев, бившият депутат Явор Хайтов и много други (Виж каретата.) 

В понеделник от организацията “Зелени закони” изпратиха сигнала с техните данни до прокуратурата. Според него щетата от заменките само на гори е за над 1 млрд. лв. от 25-те хил. дка, заменени през 2007 и 2008 г. Според организацията реалният размер на държавната помощ и щетите се прикрива чрез докладите на “Агролеспроект” ЕООД за независимите оценки на заменените гори преди над 10 г. “Агролеспроект” е държавна фирма, собственост на МЗХГ, а докладите са възложени от Изпълнителната агенция по горите. От министерството на земеделието заявиха, че ще окажат пълно съдействие и ще предоставят всички документи.

2800 дка на Камчия заменени за 9 лв./кв. м от фонд на банка, дал “лице” на българи

През 2007 г. свързаните фирми “Бета форест” ЕООД и “Мирта инженеринг” ЕООД придобиват чрез заменки държавни гори в района на Камчийски пясъци. Това са два имота с площ от 1364 дка и 1345 дка. Цената е определена на 9 лв./кв. метър.

Те са на първа линия до морето между Шкорпиловци и Камчия. В периода преди заменките - 2005 до 2007 г., земеделски земи край Шкорпиловци са продавани между 60 и 100 лв./кв. м според справка в Имотния регистър, а според зелени организации цените в Шкорпиловци са достигали тогава 140 лв./кв. м.

Само при тези две заменки държавната помощ е от 140 до 250 млн. лв., сочат от организацията “Зелени закони”. Цифрата е получена от разлика между нормативната цена на МЗХГ от 2007 г. и реалните пазарни цени в района.

С решение от 2008 г. РИОСВ - Варна, е съгласувала проекта “Камчийски парк”, който включва всички заменени имоти. С подробен устройствен план и решение на Министерския съвет от 2008 г. с премиер Сергей Станишев имотите са урбанизирани, което показва, че целта на замяната е била урбанизация и инвестиции. 

“Бета форест” заменя няколко парцела гори с обща площ 9200 дка в Троянско за 1364 дка пясъчни дюни на плажа.

“Мирта инженеринг” дава 9356 дка около Своге за 1344 дка на морето. “Бета форест” е в списъка на МЗХГ за възстановяване на пари, но “Мирта инженеринг” липсва.

Според отлично осведомен източник зад тази сделка стоят известен български адвокат и неговият съдружник, които са използвали за “лице” фонд за имоти на австрийска банка. “24 часа” разполага с имената, но до редакционното приключване на броя собствениците на заменените територии не вдигаха своите телефони. Адвокатът е играл за себе си, а не за чуждестранни клиенти, каквито са били догадките в земеделското министерство по онова време.

Три фирми на Ковачки заменили 3500 дка в Рила за 4 лв. на кв. м

През 2007 и 2008 г. фирмите “Ел Ем Импекс”, “Грейд 2004” и “Агросим”, свързани с Христо Ковачки, придобиват чрез заменки държавни гори между с. Говедарци и ски курорта Мальовица, както и до Боровец. Имотитите са три - 1001 дка, заменени на цена от 4 лв./кв. м, 1157 дка, заменени на цена от 3 лв./кв. м и 1282 дка, заменени на цена от 5 лв./кв. м.

Всички ски съоръжения на Българския туристически съюз и на частна фирма от с. Говедарци в ски зоната Мальовица попадат в заменените имоти, което според зелени организации показва, че там ще се строи курорт. Те са предвидени за писти, лифтове и хотели.  Общият устройствен план обаче е спрян от РИОСВ - Перник, през юли 2008 г. Справки за покупко-продажби на парцели в съседство показват, че сделките са изповядвани на цени от 60 до 100 лв. за кв. м, а тези в Говедарци достигат 140 лв. за кв. м. И трите фирми са в списъка на МЗХГ и трябва да връщат държавната помощ за нереално ниските цени, но не се посочва колко. Според изчисления на еколози щетата от заменките е за над 200 млн. лв. Заради същите заменки през 2010 г. прокуратурата повдигна обвинения на бившия земеделски министър Нихат Кабил. През 2014 г. разследването е прекратено и не стигна до съда.

Братът на Станишев консултира заменка на 707 дка на Карадере за 13 пъти под пазарната цена

През 2008 г. фирма “Мадара Бяла Норд” АД придобива 707 дка държавни гори в с. Самотино над един от малкото останали девствени плажове в България - Карадере. Цената е 8 лв./кв. м. Имотите са част от проекта “Блек сий гардънс”. Консултант по сделката е братът на Сергей Станишев, който по това време е премиер.  Неправителствени организации изчисляват незаконната държавна помощ на 65 млн. лв. - разликата между оценката на придобитите от фирмата държавни гори, която е 5 млн. лв., и пазарната преди 12 г. - 70 млн. лв. Само година по-късно свързана с “Мадара Бяла Норд” фирма купува съседен парцел от друга фирма за 106 лв. на кв. м. Сделката е минала с ипотека към банка и е на реална пазарна цена, която е 13 пъти над нормативната от 8 лв. на кв. м. Заменката е в списъка на министерството на земеделието, но ще бъде проверявана и от МВР.

Батков заменя за 25 лв. с държавата, залага същите имоти в

банка за 100 лв./кв. м

Фирми на Тодор Батков и Фуат Гювен заменят гори от вътрешността на страната за такива до Крайморие през 2008 г. “Форос Дивелъпмънт” на Батков придобива 222 дка за 25 лв. на кв. м, а “Елкабел” АД на Фуат Гювен - 87 дка за 23 лв. на кв. м. Въпреки по-високите цени, отколкото при други заменки, и двете дружества са в списъка на МЗГХ. Целта и в двата случая е изграждането на нови жилищни квартали в Бургас.  За разлика от държавата през 2007 г. частни лица продават на “Форос Дивелъпмънт” ЕАД земеделски имоти в съседство на заменката на цени между 80 и 175 лв. на кв. м - от 3 до 7 пъти по-висока цена, пишат в сигнала си до прокуратурата “Зелени закони”. Според тях няколко дни след заменките два от имотите на Батков са заложени в банка за над 100 лв. на кв. м, или 4 пъти повече от държавната оценка. Така се получава, че оценката на държавата и пазарните при сделките на Батков и Гювен се разминават с 40 млн. лв., или половината от 80-те млн. лв., която според МЗХГ дължат заедно всички 132 фирми и физически лица в периода 2007-2009 г.

“Литекс комерс” на Гриша Ганчев с 873 дка на Иракли

“Литекс комерс” на Гриша Ганчев също трябва да връща пари от заменки на Иракли, но дали ще е в размера, определен от МЗХГ, ще стане ясно след проверката на МВР. През 2008 г. дружеството придобива чрез замяна 873 дка държавни гори на първа линия до плаж Иракли. Цената според държавните експерти е била 9,4 млн. лв., или 11 лв. на кв. м. Справки от изповядани сделки в съседство на неурегулирани имоти по крайбрежието между Обзор и с. Емона показват, че са сключвани на цени между 30 и 150 лв. на кв. м, което означава, че държавната помощ от Тройната коалиция за “Литекс комерс” е била поне 17 до 120 млн. лв. От МЗХГ не съобщават каква е сумата, която фирмата на Гриша Ганчев трябва да възстанови. “Литекс комерс” е заменила гори в Ловешка област за такива до плажа. Освен това имат заменки и до Шабленското езеро.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата