Уолстрийт се срина заради опасенията от коронавируса (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8227483 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нюйоркската фондова борса се срина вчера на фона на бързото разпространение на новия коронавирус, което кара инвеститорите сериозно да се тревожат за последиците от епидемията за глобалната икономиката, съобщиха световните агенции.

Промишленият индекс Дау Джоунс и по-широкообхватният индекс Стандард енд Пуърс 500 понесоха най-тежките си загуби от две години. Дау Джонс спадна с 1031 пункта /3,56 процента/ до 27 960 пункта. Стандарт енд Пуърс, който включва 500 най-големи компании на американския пазар, изгуби близо 112 пункта /3,35 процента/ и се установи на 3225, 89 пункта, предава БТА.

Индексът на високотехнологичните дружества Насдак се съкрати с 355,31 пункта /3,71 процента/ до 9221,28 пункта.

„Предупреждавам, че ако сте човек, който се занимава с валутна политика, не бихте искали да реагирате пресилено на непостоянството на пазарите“, каза изпълнителната директорка на банката на Федералния резерв в Кливланд, предава "Сводобна Европа". Според нея резултатите от един ден не могат да бъдат взети като категорична оценка за предстоящото развитие.

Азиатските пазари също не са подминати от тежките последици от кризата.

Индексите на стоковата борса в Хонконг спаднаха до рекордно ниски нива, каквито последно са били достигани през 2004 г. Ситуацията е допълнително усложнена след като продължилите няколко месеца протести докараха икономиката на специалния административен район до рецесия.

„Хонконг има дебалансирана икономика, която разчита изключително много на сектори като продажби и туризъм, които ще бъдат сериозно засегнати от липсата на пътуващи хора. Към момента пазарът е високорисков“, заяви Роналд Уан, изпълнителен директор на Partners Capital International Ltd.

За да успее да се справи с кризата пък Китай предприе редица мерки, за да се опита да подсили забавената си икономика. Сред тях бяха намаляване на данъци, както и намаляването на лихвите по заеми. Президентът на страната Си Дзинпин обеща допълнителни мерки, както и стимулиране на инвеститорите с цел да бъдат постигнати заложените икономически и социални цели за годината.

Заради бързото разпространение на коронавируса в Италия еврото отбеляза малък спад спрямо долара и достигна почти до рекордно ниското 1.077 долара за евро, което бе регистрираното най-ниско ниво на валутата за последните 3 години. От стойността си загубиха и китайският юан, австралийският и канадският долар, както и чилийското песо.

Част от индексите на европейските пазари отбелязаха в понеделник рекордно ниски нива от 2016 г. насам.

„Засега изглежда малко вероятно финансовите пазари да се успокоят краткосрочно, което означава, че инвеститорите ще трябва да свикнат с несигурността и промените за неопределен период от време“, коментира пред Ройтерс анализатор от стоковата борса в Лондон.

Заради кризата в Италия премиерът Джузепе Конте обяви, че последиците от масовото разпространение на болестта могат да доведат до сериозни загуби за икономиката на страната.

В същото време, заради страха от разпространение на собствена територия, акциите на гръцката стокова борса отбелязаха спад от 6.5 %.

Притеснение от разпространението на коронавируса изказаха и представители на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които коментираха, че въпросът „не трябва да се подценява“.

В същото време редица световни компании също отчетоха намаляване на прогнозите си за приходи в първата част на годината. „Мастъркард“ излезе с официална информация, че очаква спад на приходите между 2 и 3 % заради кризата с коронавируса. Причина затова е, че са повлияни електронната търговия и пътуванията.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата