Ген. Мутафчийски: Щабът за коронавируса има изключителни правомощия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8227531 www.24chasa.bg
Ген. Венцислав Мутафчийски

Националният щаб за коронавируса има изключителни правомощия. Работа на щаба е при необходимост да препоръча дори отмяна на организирани събития. Нямаме регистиран коронавирус, всичко което се прави към момента, е да сме подготвени за евентуална инфекция, образно казано "да не ни изненада зимата", каза пред Нова телевизия генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на националния щаб срещу коронавируса.

Да не се пътува там, където има регистиррани случаи, да се следват съветите, които всеки момент ще излязат на листовки, да се ограничава посещение на публичните събирания, посъветва генералът.

Камерите, които следят за температурата на преминаващите през границите, не се различават по нищо от обикновените камери за наблюдени. Правилното поведение на човек, който не е показал признаци на инфекция при пристигането, но се появат след това, и има съмнение за заразяване с новия коронавирус, е първо да се обади на личния си лекар или да се свърже с обявения от Здравното министерство  телефон за въпроси, каза председателят на националния щаб. 

Вирусът е неустойчив във външна среда, така че няма данни за заразяване от стоки от Китай. Но както в цял свят, и у нас ще се издирват всички контакти на човек със съмнение за вируса.

Как да се различи инфекцията от коронавируса и грип? Симпотмите са еднакви, но за подозирането на инфекция има голяма разлика  между вдигнал температура, който не е пътувал в чужбина, или ако човекът е бил в Китай или Италия и вдига температура, обясни проф. Мутафчийски.

Средно за седмица 5000 души се прибират със самолет от Италия, вероятно още толкова през сухопътните граници. Добре е да се изолират под карантина вкъщи. 

В САЩ има много строга система за превенция - всички, които се връщат от Китай, се настаняват без уговорки в медицински военни бази за 14-дневно наблюдение, затова болните в Щатите не са много, даде пример началникът на щаба.

Възможно е човек да се зарази чрез съдове за хранене или с пари, по които има COVID-19. Засега у нас няма случаи на инфекция, така че само теоретично се обсъждат тези въпроси.

Няма утвърдено специфично лечение, което убива вируса. В болнично заведение се прилагат противовирусни лекарства за грип, понякога в комбинация с някои лекарства за СПИН, и лекарства за облекчаване на симптомите, обясни генералът.

На въпрос на лекари има ли достатъчно предпазни средства в болниците, ген. Мутафчийски отговори, че са осигурени около 8000 комплекта костюма и специални маски с очила.

Паниката не трябва да стига до опразване на магазини, просто трябва да се спазват препоръчаните мерки за профилактика, посъветва шефът на щаба.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за