Публикуваха за обсъждане закона за предучилищна за 4-годишните

https://www.24chasa.bg/novini/article/8227959 www.24chasa.bg

С предложените изменения и допълнения се предлагат политики, насочени към въвеждане на задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст, подпомагане чрез държавния бюджет на заплащането на дължими от родителите такси за ползване на детски градини и установяването на контрол върху дейността на настоятелствата към образователните институции. Предложението е качено за обществено обсъждане в портала strategy.bg, а крайният срок за нови предложения е 26 март. Вижте какво друго включва то:

Обхващането в детска градинана 4 години е изключително важно за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното развитие на детето. В същото време това дава възможност на родителите да са по-активни на пазара на труда.

С мярката за подпомагане заплащането на таксите за ползване на детски градини ще се стимулира включването на деца, които формират основния дял на необхванатите и преждевременно напускащите образователната система. Ежегодно се увеличават общините, които вече са предприели действия за пълно или частично освобождаване на родителите от заплащане на такси за посещаване на детски градини.

С предлаганите промени се цели да се улесни достъпът до образование, да се преодолеят неравенствата, да се насърчи приобщаването и да се предотврати социалното изключване, а впоследствие и отпадането на деца. Като се осигури подкрепа за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно идентифициране на потребностите, да се предотврати натрупването на дефицити и да спомогне за повишаване грамотността и за придобиването на умения и нагласи за учене през целия живот.

Очакваните резултати от приемането на законопроекта са свързани с намаляване броя на отпадналите от предучилищното образование деца и обхващане на деца, които не са включени в предучилищното образоване.

По отношение на настоятелствата с предлаганите промени се очаква преодоляване на възможността да разходват приходите от имуществото си, включително тези от земеделски земи, за дейности извън постигането на основната им цел по подпомагане, подкрепа и съдействие на образователната институция.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване