Българка в Ломбардия: Ситуацията е малко апокалиптична

https://www.24chasa.bg/novini/article/8228031 www.24chasa.bg
Елена Чонкова КАДЪР: Би Ти Ви

Има ограничения в 11 населени места, в които живеят около 50 хиляди човека – те нямат право да ги напускат

Нашата сънародничка Елена Чонкова е в област Ломбардия, която е от най-засегнатите от коронавируса.

„Всичко започва петък сутринта на 21 февруари, когато беше обявено, че в градчето Кодоньо е първата зараза с коронавирус в Италия – заразеният е мъж, който работи във фабрика в съседното градче Казалпостерленго. Бяха проследени всички контакти на субекта в последните 2 седмици и съответно се появиха нови случаи на зараза“, разказа българката, предава Би Ти Ви.

По думите ѝ за момента броят на заразените в Италия надвишава 200. Има ограничения в 11 населени места, в които живеят около 50 хиляди човека – те нямат право да ги напускат, влизат само представители на властите.

„Беше изпратена войска и полиция, за да се ограничават районите. Ситуацията е малко апокалиптична“, разказва Елена Чонкова.

Обявеният период на карантина е до 1 март – училища и културни обекти са затворени, барове и дискотеки затворят след 18 ч. Властите съветват, който може, да работи от вкъщи и да са ограничени контактите.

„Българите в Италия работят, хората които аз познавам, са здрави и не се оплакват, всички сме със съзнанието че най-вероятно този вирус ще направи обиколка на света“, уточни нашата сънародничка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Драстично нарастване на цените на някои стоки от жизнена необходимост в рамките на месец отчита експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. Изследването проследява изменението на цените от 1 март до 1 април 2020 г. на 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки

В петък вечерта е починала 52-годишна жена, която бе приета във врачанската МБАЛ “Христо Ботев” с перфорация на червата. За нейния случай разказа местната медия "Зов нюз", която твърди, че пациентката в продължение да почти 10 дни е била лекувана по телефона от своя личен лекар. Болната жена позвънила на джипито си и му обяснила

Двама души са убити, а други седем - ранени, след нападение с нож в град Роман сюр Изер, Югоизточна Франция. Единият от ранените е с опасност за живота. Според официални данни на властите в града, мъжът е от Судан и е искал да получи убежище във Франция. Той е влязъл в местна месарница, взел е нож от тезгяха и с викове “Аллах Акбар” атакувал