Поръчани са 100 термокамери за гишетата на ГКПП-та (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8228457 www.24chasa.bg

100 термокамери, с които гранична полиция да следи температурата на пристигащите от чужбина, които влизат в страната през сухопътните граници, вече са поръчани. Толкова са гишетата по ГКПП-та в страната. Очаква се първите да пристигнат още тази седмица. Това каза началникът на ВМА и председател на Националния щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски, малко след като в болницата се проведе симулация за реакция при случай на заразен с коронавирус.

Тя започна още от терминал 2 на летище София, където властите и медицинските екипи показаха как установяват симптомите. Симулацията се проведе с две жени, уж пристигащи от Турция, със симптоми на коронавирус.

"За едната пациентка ни бе докладвано, че има температура, тежка кашлица и задух. Тя беше поставена в изолационна носилка и ще бъде настанена в реанимацията.

Втората пациентка беше докарана в по-леко състояние. Тя ще бъде настанена в обикновена стая", обясни принципът на действие шефът на инфекциозна клиника във ВМА проф. Камен Плочев, след като пациентките бяха докарани там.

Сградата на инфекциозна клиника е разделена на три етаж. На третия ще се настаняват само карантинните пациенти - тези с коронавирус, на втория - тези, които идват от Италия, Китай и други страни, където има голям брой заразени, заради което превантивно се поставят под карантина, а на 1 етаж е медицинският персонал, ангажиран с лечението и проследяването на пациентите. За тях са осигурени 1000 защитни костюма.

"Той ще спи там и няма да се прибира", уточни проф. Плочев.

В клиниката има излоран асансьор за пациентите и персонала, както и за дезинфекция на боклука.

В централната сграда на ВМА болни няма да влизат. Там ще се прави само консултация с други специалисти, при това по скайп. Контактът с близките също ще е по скайп. По електронен път ще се пращат и резултатите. Няма да има контакт с други лекари, увери Плочев.

На всички изолирани със симптоми се прави втори тест, ако първият е отрицателен.

Иначе 35 000 души са пристигнали вчера в България през граничните пунктове. От вчера до днес са изработени листове с въпроси, на които всички пристигащи от чужбина трябва да отговарят. С тях те дават информация къде и колко време са били, както и телефони за контакт на личния си лекар.

"Тази информация ще се съхранява в Министерство на здравеопазването, за да може да се проследи, ако се появи заболяване", обясни ген. Мутафчийски на брифинг по-късно, на който даде информация за свършеното до момента от националния щаб срещу коронавируса.

На всеки пристигащ се раздават и брошури с подробна информация какви действия с предприемат в случай на проявени симптоми, които може да са свързани с коронавирус. Брошурите са преведени на английски, френски, немски и руски език, така че и пристигащите чужденци да могат да бъдат ориентирани. Там е посочен и телефонен номер за връзка с РЗИ, където чужденците могат да се обаждат при съмнителни симптоми, тъй като те нямат лични лекари тук. Това важи и за българските граждани, които нямат джипи.

Освен термокамерите, по възловите сухопътни линии, основно на юг и запад, има изпратени и медицински екипи, които да проследяват пристигащите.

Горещата линия за въпроси свързани с коронавируса ще стане денонощна, обясни още ген. Мутафчийски.

За момента няма нито един български гражданин заразен с коронавирус, категоричен бе той, но допълни, че при нужда, от "Пирогов" ще предоставят изолирана сграда с 40 легла, за приемане на болни и карантинни. Това ще е Клиниката по токсикология.

За момента са отменени само военните мероприятия на закрито по случай 3 март, а именно ден на отворените врати във Военно историческия музей и концертът на духовния оркестър.

Националният щаб срещу коронавируса ще се събира всеки ден, а всяка сутрин в 8 часа, ще се дава брифинг с актуална информация и предприето действия. Щабът ще се събере днес в 2 часа за обсъждане на актуалната ситуация и проблеми. Един от въпросите, който ще обсъждат е дали да препоръчват на туроператорските агенции да ограничат организирането на екскурзии към проблемните страни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата