Кметът на Букурещ се отказа от т.нар. кислородна винетка

https://www.24chasa.bg/novini/article/8228806 www.24chasa.bg
Габриела Фиря СНИМКА: Фейсбук

Кметът на Букурещ Габриела Фиря съобщи днес, че се отказва от т. нар. кислородна винетка, целяща да намали замърсяването на въздуха в румънската столица, след реакции от страна на гражданите, предаде Аджерпрес.

Винетката беше въведена от 1 януари, но налагането на глоби беше предвидено да започне едва от месец март.

Фиря заяви на пресконференция днес, че през март ще внесе за обсъждане в Общинския съвет проекторешение, което предвижда премахване на тази такса. Тя посочи, че през петте дни на консултации, в които жителите на Букурещ бяха приканени да се произнесат за винетката, са били публикувани над 60 000 коментара, като 90 процента от тях са били против винетката.

Фиря добави, че не се отказва от проекта "Кислород", който предвижда също засаждане на дървета, покупка на незамърсяващи автомобили, велоалеи, проверка на строежите и други.

Румънската столица е на шесто място в Европа по мръсен въздух. За да не се влоши ситуацията още повече, местните власти решиха да въведат специална винетка за достъп до града с автомобил. Така автомобилите с категория под Евро 3, съгласно европейските стандарти за изгорелите газове, нямат право да се движат в центъра на Букурещ, а достъп до останалите пътни артерии в столицата имат само срещу винетка.

Рестрикциите са валидни от понеделник до петък в интервала 7.00-22.00 ч., с изключение на празниците по закон. Единствените автомобили, които не са засегнати от ограниченията, са електрическите, хибридните и тези с категории Евро 5 и Евро 6.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)