"Софийска вода" внедрява нов софтуер за откриване на скрити течове

https://www.24chasa.bg/novini/article/8228905 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

От 4 март затварят бил "Сливница" между кръговото на Сточна гара и Раковска за ремонт

"Софийска вода" ще обедини всичките си софтуери в един, за да може всяка сутрин екипите на терен да проследяват тенденциите на водоснабдяването и да открива навреме скрити течове. Това стана ясно на брифинг, на който компанията представи инвестиционната си програма и планираните си проекти за годината. 

Освен това продължава започнатата от миналата година инсталиране на акустични сензори за шум по водопреносната система, които също ще откриват скрити течове. Те са причина за голяма част от загубите на вода. Общите загуби в края на 2019 г. възлизат на около 43%, като целта за тази година е да се намалят до под 41%.

В момента системата за мониторинг на "Софийска вода" разполага с 500 измервателни устройства, които на 15 минути измерват подаваните количества вода в 210 зони. Баланс от тази информация сега обаче се прави веднъж в седмицата, а обединяването на данните ще позволи това да се прави всеки ден. 

За тази година са предвидени 40 млн. лв. инвестиции за мрежата и дигитални подобрения. С тях ще се направи рехабилитация на над 40 км от мрежата, реконструкция на 2 км и изграждане на нови 2 км. Сред ключовите проекти са изграждането на нов довеждащ водопровод от Бистрица до Кокаляне, разширени на канализационната мрежа в "Модерно предградие" и "Суходол", както и ремонт на тръбите на бил. "Сливница" - между кръговото на "Сточна гара" и ул. "Раковски". Ремонтът там ще започне от 4 март и трябва да приключи към края на април. По тази причина на "Сливница" ще бъде затворена едната лента за движение, за 10 дни ще бъде затворена и "Константин Стоилов", тъй като и там ще се изгради водопровод. 

Според секторния анализ на КЕВР за 2018 г. 0,9% от мрежата в София е била подменена при 0,62% цялостно за страната. Общите инвестиции във ВиК сектора са били 230 млн. лв., като "Софийска вода" е втора по размер на инвестициите с 40 млн. лв. или 18% от всички след регионалното министерство. 

Планирано е и изграждане на още един, пети метан танк с капацитет 7 хил. куб. метра за обезвреждане на утайките от отпадъчните води и произвеждане на повече биогаз. 

Според компанията клиентската удовлетвореност се е подобрила през 2019 г. - 74% от хората са доволни от качеството на питейната вода, увеличили са се и хората, които пият вода от чешмата от 73 на 76% за година. 87% са доволни от системата за отчитане на водомерие, а 91% - от фактурите, които получават. Събираемостта на задълженията също е била рекордна в последните 7 години, като за 2018 г. тя е била над 96%. 

От отговор на въпрос на журналисти стана ясно, че аварията на новия водопровод на ул. "Граф Игнатиев" е заради дефект, получил се заради тежките машини, извършвали ремонт на улицата, но той е бил поправен в рамките на 3 часа. От "Софийска вода" увериха също, че имат готовност да проведат необходимото водно количество до изходната им точка "Мало Бучино

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване