Ангелкова: Пътуващите до Италия тези дни могат да си върнат парите от туроператорите, ако бъде обявен висок риск

https://www.24chasa.bg/novini/article/8229091 www.24chasa.bg

Хората, които са резервирали екскурзия до Италия в следващите дни и искат да се откажат заради коронавируса, ще могат да получат обратно платените суми от туроператори без неустойки. До края на деня ще стане ясно дали това ще важи със сигурност.

Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с туроператори. В Закона за туризма е записано, че при форсмажорни обстоятелства и непредвидени ситуации туроператорите са длъжни да върнат парите на отказалите се. Обявената 5 степен на опасност в Китай се считат за форсмажорно обстоятелство, а и от 24 януари всички пътувания дотам са преустановени. До края на деня ще се разтълкува дали ситуацията в Италия се счита за непредвидена. 

Пътуващите по-късно през годината е добре да изчакат развитието на ситуацията, защото ако сега поискат да си върнат парите, ще изгубят голяма част от тях, предупреди министърката. 

Италия е основен туристически пазар, като през миналата година 250 хил. българи са посетили страната, а 156 хил. италианци са дошли тук. Посещенията от Китай пък са били малко над 31 хил. До юни 10 хил. човека са направили резервация за Италия.

Според туроператорите туристите, завърнали се от карнавала във Венеция, са взели всички мерки, предписани от здравното министерство. Туроператорите оказват голямо съдействие, но и са много притеснени от ситуацията, каза Ангелкова.

В следващите дни предстои среща и със застрахователите, които предлагат услуга застраховка при отмяна на пътуване, която не е свързана с предвиденото в Закона за туризма.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От линч треперел 35-годишният Стоян, който от ревност удуши жена си Стоянка, на 44 г., зарови я в двора им, а след това опита да се самоубие във варненското село Ново Оряхово. Страх за живота му на свобода била основната причина задържаният да не иска промяна на мярката му от задържане под стража в по-лека

С шамхатната дъска, така прекарваме у дома карантината. Само трябва да науча сина ми, че целта на играта не е да ми взима фигурите. Така през смях разказа за "България Днес" как прекарва в изолация актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов. "Играем шах със сина ми, понякога и съпругата ми се включва

Доброволец към Българския червен кръст (БЧК) стана "Мис Плеймейт 2018". Жанета Осипова е ангажирана да носи хранителни продукти от първа необходимост на хора в неравностойно положение и пенсионери. "Още в началото на разпрострението на коронавируса кандидатствах в БЧК, за да помагам безвъзмездно. Около 2 седмици ми обработваха данните и след това