Рязко намалява броят на търсещите закрила бежанци в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8229307 www.24chasa.bg
Бежански лагер СНИМКА: РОЙТЕРС

Рязко намалява броят на търсещите закрила у нас, показват официалните данни от Държавна агенция за бежанците. През 2016 г. в България закрила са потърсили 19 418 души. Това число намалява рязко още на следващата година на 3700, а за миналата година молба са подали 2152 души.

Най-често желаещите закрила са от Афганистан, след това от Ирак, Сирия е на трето място, а след това по брой закрила у нас търсят от Иран, Пакистан и някои африкански страни, съобщи на работилницата за журналисти "Цели за устойчиво развитие и миграция" в София адвокат Диана Радославова, която оказва правна помощ на бежанци у нас.

Ниски са процентите на предоставената закрила в България именно заради Афганистан. Според международни организации ислямската република е с установен военен конфликт, но България отказва да я признае като военна страна и афганистанците нямат шанс да получат закрила и бежански статут, обясни Радославова, която е и основател на фондация "Център за правна помощ".

По данни на МВР пък 900 души у нас са без документи за самоличност. Това са регистрираните без документи, но вероятно броят им е много по-голям, защото тази група хора е уязвима и няма интерес да се разкрива пред властите, коментира Диана Радославова. Някои от хората без документи са родени в България и са завършили образование, но няма законов механизъм, по който да бъдат признати като български граждани.

По данни на ООН в световен мащаб мигрантите са 272 млн. души или 3-ма на всеки 100 човека. 150 млн. от тях са заминалите заради работа, 5 млн. са студентите, които учат извън родината си, а 25,4 млн. са регистрираните бежанци. "Според мнозина мигрантите и бежанците са бягащи и бедни хора, но всъщност те имат образование и средства да платят на трафиканти дори", коментира преподавателката в Софийския университет д-р Ралица Ковачева.

Има и икономически ползи от тези глобални процеси на миграция. 466 млрд. долара изпращат мигрантите в света по родните си места. Българите мигранти пък изпращат на роднините си у нас 78,47 млн. евро, което е 3,8% от БВП на страната. Страхът на българите от мигрантите и бежанците обаче е постоенен през годините, дори след бежанските вълни от Близкия Изток. Според Върховния комисариат за бежанците на ООН и през 2013 и през 2017 г. водещ е страхът у българите, че мигрантите идват у нас за да ни убият, а друг голям страх е, че ще разпространят опасни зарази. Медиите у нас масово изграждат лош образ на мигрантите, каза д-р Ковачева и подчерта, че мигрантите няма да намаляват за в бъдеще, а най-силна роля в контрола на този процес имат медиите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за