Рязко намалява броят на търсещите закрила бежанци в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8229307 www.24chasa.bg
Бежански лагер СНИМКА: РОЙТЕРС

Рязко намалява броят на търсещите закрила у нас, показват официалните данни от Държавна агенция за бежанците. През 2016 г. в България закрила са потърсили 19 418 души. Това число намалява рязко още на следващата година на 3700, а за миналата година молба са подали 2152 души.

Най-често желаещите закрила са от Афганистан, след това от Ирак, Сирия е на трето място, а след това по брой закрила у нас търсят от Иран, Пакистан и някои африкански страни, съобщи на работилницата за журналисти "Цели за устойчиво развитие и миграция" в София адвокат Диана Радославова, която оказва правна помощ на бежанци у нас.

Ниски са процентите на предоставената закрила в България именно заради Афганистан. Според международни организации ислямската република е с установен военен конфликт, но България отказва да я признае като военна страна и афганистанците нямат шанс да получат закрила и бежански статут, обясни Радославова, която е и основател на фондация "Център за правна помощ".

По данни на МВР пък 900 души у нас са без документи за самоличност. Това са регистрираните без документи, но вероятно броят им е много по-голям, защото тази група хора е уязвима и няма интерес да се разкрива пред властите, коментира Диана Радославова. Някои от хората без документи са родени в България и са завършили образование, но няма законов механизъм, по който да бъдат признати като български граждани.

По данни на ООН в световен мащаб мигрантите са 272 млн. души или 3-ма на всеки 100 човека. 150 млн. от тях са заминалите заради работа, 5 млн. са студентите, които учат извън родината си, а 25,4 млн. са регистрираните бежанци. "Според мнозина мигрантите и бежанците са бягащи и бедни хора, но всъщност те имат образование и средства да платят на трафиканти дори", коментира преподавателката в Софийския университет д-р Ралица Ковачева.

Има и икономически ползи от тези глобални процеси на миграция. 466 млрд. долара изпращат мигрантите в света по родните си места. Българите мигранти пък изпращат на роднините си у нас 78,47 млн. евро, което е 3,8% от БВП на страната. Страхът на българите от мигрантите и бежанците обаче е постоенен през годините, дори след бежанските вълни от Близкия Изток. Според Върховния комисариат за бежанците на ООН и през 2013 и през 2017 г. водещ е страхът у българите, че мигрантите идват у нас за да ни убият, а друг голям страх е, че ще разпространят опасни зарази. Медиите у нас масово изграждат лош образ на мигрантите, каза д-р Ковачева и подчерта, че мигрантите няма да намаляват за в бъдеще, а най-силна роля в контрола на този процес имат медиите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г

Бившият национал Георги Пеев и половинката му Цветелина имаха повод за празник тези дни. Те отбелязаха две години от началото на връзката си. "Благодаря ти скъпи, че точно преди две години ме откри! Благодаря , че пристъпи към мен заговаряйки ме с най-зашеметяващата усмивка в света (на която, нямаше как да устоя)