ЕК препоръчва на служители, пристигнали от Италия, да се прегледат и да стоят вкъщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/8229335 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейската комисия съобщи, че съветва своите служители, завърнали се този месец от пътуване до т. нар. червени зони в Италия, най-силно засегнати от разпространението на вируса Ковид-19, незабавно да посетят лекар и да стоят у дома.

Комисията уточни, че тези служители следва да работят от домовете си поне две седмици или до ново нареждане. За служителите, които са подготвяли пътуване до Италия, се препоръчва да свършат работата си по интернет.

ЕК отбеляза, че "червените зони" в Италия се определят от местните власти и обхващат 11 градове. Комисията добави, че въвежданите от държавите в ЕС мерки срещу разпространението на вируса следва да бъдат научно обосновани, съразмерни и съгласувани на европейско равнище, предава БТА. 

Говорител на ЕК поясни, че засега Световната здравна организация не разглежда обстановката с разпространението на вируса като пандемия. Той допълни, че досега нито една държава от Шенген не е предупредила, че възнамерява да възобнови граничните проверки, за да пресече разпространението на заразата.

ЕК вчера съобщи, че "дава възможност" на служителите си, които се завръщат от Китай, Хонконг и Макао, да работят от домовете си в първите 14 дни след пътуването. Комисията вчера все още не предвиждаше ограничения за служителите си, пътуващи до Италия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха