Шефът на кризисния щаб: Досега няма заразено дете под 9 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8229949 www.24chasa.bg
Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски

Продължава да се запазва тенденцията коронавирусът да оказва негативно влияние предимно на възрастни хора - няма случай на заразено дете под 9 г. Това каза началникът на кризисния щаб за мерки срещу разпространението на коронавируса и началник на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по Би Ти Ви.

Пневмония и дихателна недостатъчност са най-честите усложнения, предизвикани от коронавируса, каза още той и допълни, че вирусът е крайно нетраен и може да съществува до 2 часа на повърхност. "Основният начин на предаване остава въздушно капковият път", обясни той.

Той добави, че ще се прибегне до мерки, идентични до останалите страни, засегнати от коронавируса. "За 3-ти март са отменени военните мероприятия на закрито".

По думите му ВМА поддържа над 1000 теста. "Разговарях с представител на фирма, която ще ни осигури още 5000 теста, а по заповед на премиера усилията са насочени в тази посока - хората да са спокойни, че ще бъдат тествани".

През последното денонощие са се прибрали 35 хил. души - това не е особено голям трафик, каза още той.

Подписах писмо до всички областни управители за помощ, да съберат областните медицински екипи, както и представители на РЗИ. Разкриват се още две лаборатории - в Стара Загора и Варна, разкри още шефът на ВМА. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата