Радев: Случаят "Къща в Барселона" засяга не само Борисов, но и България

https://www.24chasa.bg/novini/article/8229986 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКА: Архив

"Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрия съветник. Напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него, той засяга и репутацията на България във вътрешен и международен план". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, запитан за коментар по позицията на премиера Бойко Борисов за разследването за притежание на къща в Барселона, предаде БТА.

"Не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакво отношение към действията на прокуратура и на полиция, още по-малко на друга държава", каза Радев.

Припомняме, че премиерът Борисов заяви, че публикациите по темата са част от координирана атака срещу властта, която е трябвало да съвпадне с шествието на 19 февруари, когато президентът изнесе остра опозиционна реч на паметника на Васил Левски.

Ние имаме ясна цел - пълно, пълноправно и надеждно участие на България във всички стълбове и политики на Европейския съюз - това означава членство на България в Еврозоната, каза Радев в отговор на журналистически въпрос относно политиката на правителството за приемане на еврото. Въпросът е как ще стигнем до там и тук е важно да знаем, че от действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще е свързано с реална икономическа и социална интеграция или ще поражда недоверие. Затова очаквам от правителството открита и ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес. Според мен експертният консенсус трябва да предшества политическите декларации, каза президентът.

Запитан за повече информация за разговора си с руския президент Владимир Путин относно енергийните проекти, Румен Радев посочи, че са обсъждали падането на цената на природния газ и това е продължение на разговора с Путин през лятото на миналата година в Русия. Явно тук трябва изразена политическа воля, защото виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат до доведат до желания за България резултат, каза Радев.

От осем държави, обект на газовото дело между ЕК и Газпром, само България остана без намаление на цената - реално ние плащаме почти два пъти по-скъп газ от Русия и това е недопустимо, каза Радев. И тук министър Теменужка Петкова трябва да се замисли дали достатъчно добре си върши работа и защо България изостава.

Надявам се в скоро време да получим това намаление на цената, защото сега губим всички - домакинства, икономика и конкурентоспособност, подчерта президентът.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното