Български физици в иновативен проект с нобелов лауреат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8230160 www.24chasa.bg
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи почетната титла на проф. Муру. СНИМКА: Велислав Николов

Проф. Жерар Муру създава ядрена терапия, която унищожава тумора, но не и здравата тъкан

Носителят на Нобеловата награда за физика за 2018 г. проф. Жерар Муру стана доктор хонорис кауза на Българската академия на науките. Световният учен, чиито постижения във физиката помагат в медицината и опазването на околната среда, бе удостоен с почетната титла на тържество в БАН.

Жерар Муру създава ултракъси, високоинтензитетни лазерни пулсации, които не нарушават целостта на материите. Проектът на французина е наречен “Екстремна светлина”.

В медицината се използва за протонна и ядрена терапия при отстраняването на злокачествени образувания, като лазерът унищожава само тумора и не уврежда здравата тъкан.

Методът на ултракъсите лазерни пулсации се използва и за производството на електроенергия без отделяне на въглероден диоксид, който замърсява околната среда, обясни професорът. За получаването ѝ се използва химичният елемент торий, защото с малко количество вещество се отделя голямо количество енергия. При използването на уран е необходимо повече вещество, за да се произведе същото количество енергия.

Методът на Муру се използва и за почистването на космически отпадък - лазерните пулсации го разбиват на дребни парченца, след което частите изгарят в атмосферата на Земята.

Професорът, светило в областта на лазерната оптика и физиката на електрически полета, работи активно с ЕК. Проектът му е признат като нова научноизследователска структура с общоевропейско значение. Включен е в Европейската пътна карта, а центровете с лазери са разположени в Чехия, Унгария и Румъния.

Български изследователски центрове може да се включат във фундаменталната фаза на научноизследователския проект. За целта е създаден консорциум от научни организации и университети - ELI ERIC-BG, от водещите в изследванията по лазерна физика у нас - институтите на БАН по електроника и по физика на твърдо тяло и Факултетът по физика на СУ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното