Осъденият Бахли написал: Наслаждавам се на терора, никой няма да ме разбере (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8230232 www.24chasa.bg
Кевин Бахли при една от първите си появи съда

Дадоха му 5 г. затвор по 3 обвинения.

Той: Искам да се върна в Швейцария за терапия

Швейцарецът Кевин Бахли, който през септември 2018 г. бе заловен на ГКПП-Капитан Андреево с кола, пълна с оръжие, бе осъден на 5 г. затвор. Той бе признат за виновен по 3 обвинения - за тероризъм, контрабанда на оръжие и опит да го пренесе през границата ни с Турция на път за Сирия.

Бахли трябва да плати 20 000 лв. глоба и 7000 лв. разноски по делото. Присъдата му включва конфискация на джип “Гранд Чероки” и оръжието в него - 2 ловни карабини, щурмова пушка “Зиг Зауер”, 24 ножа, пистолет с 2 пълнителя, 381 патрона, 3 мачете, 2 брадви, бронежилетка, каска, уред за нощно виждане и друга военна екипировка. 

Целият арсенал бил в сейф в дома на Бахли в родния му град Зур, но една нощ той го натоварил в колата и тръгнал за град Идлиб. Оставил прощално писмо, че отива да се бие в Сирия. Притеснен баща му подал сигнал в полицията, което изиграло решаваща роля за залавянето му.

В личния си дневник Кевин записал: “Аз се наслаждавам на терора. Знам, че никой няма да ме разбере, но решението си е лично мое.” Той планирал пътуването си в детайли и минал необезпокояван границите на 5 държави, но у нас е заловен.

В пледоарията си пред съда швейцарецът опита да обясни, че отчасти чувства вина за случилото се, но се надява на присъда, която да му позволи да се върне в Швейцария и да се подложи на терапия. Малко преди финала на процеса Кевин заяви, че в него живеят 5 личности: “Първият съм аз, другият е добрият Стивън. После са лошият Стивън, Малкия, Лонгстар и Пе".

Швейцарецът отрече да е събирал информация за Сирия. “Нямам какво да правя там. Не мога да си обясня защо съм искал да отида. Нищо не си спомням”, твърди той.

В медицинската документация от Швейцария нямало данни да е говорил за други личности, за раздвоение или нещо подобно, твърдят вещи лица, участвали е петорна психиатрична експертиза у нас. Според тях Бахли е проявявал симптоми на депресия, бил емоционално лабилен, имал психични проблеми - смесено личностово разстройство, но е вменяем и няма причина да не бъде съден. Лекуван е с антидепресанти и “стабилизатори на настроението”.

В последната си дума пред съда Бахли заяви, че не бил в състояние да разсъждава.

“Предадох се. В резултат другата личност взе контрол над мен”, заяви той. Членовете на съдебния състав го гледаха със съжаление, но не му спестиха присъда. По обвинението за тероризъм (всяване на смут и страх в населението) Бахли получи 4 г. затвор, а за незаконното пренасяне на оръжие - 5 г. Наложено му бе едно общо наказание от 5 г. при първоначален строг режим. В пледоарията си прокурорът по делото Георги Асенов настояваше за присъда между 5 и 6 г. затвор.

Бахли е в софийския затвор. Казва, че там всеки петък дават макарони за десерт. Надява се да се върне при сестра си и 3-те й деца и да заживее нов живот.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за