От 5000 до 10 000 лв. на километър дават общини, за да нямат винетки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8230733 www.24chasa.bg

Кметовете искат ясни правила от АПИ за подялбата на поддръжката

Ясни правила, валидни за всички, за участъците от републиканската пътна мрежа, по които преминаването няма да се заплаща. Това е поискал в писмо до регионалния министър Петя Аврамова и ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините у нас и кмет на Велико Търново Даниел Панов.

Проблемът и създалото се по места напрежение бяха обсъдени вчера на последното заседание на този мандат на членовете на ръководството на НСОРБ.

До момента условията, при които АПИ ще сключва споразумения с общини, са обявявани само в устни разговори и цената за поддръжка на километър варира от 5000 до 10 000 лв. за година, заяви кметът на Троян Донка Михайлова.

“Въпросът за платените пътни участъци е специфичен за отделните общини, тъй като се касае за връзка с различни обекти от обществено значение”, каза кметът на Димитровград Иво Димов.

Според кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов информацията, че за София е намерено решение на проблема, допринасяла за негативните нагласи по места срещу двойните стандарти в отношението към хората от столицата и от страната.

Кметът на Тунджа Георги Георгиев пък смята, че сред предпоставките за създалата се ситуация е различната собственост на пътищата у нас, и даде пример с Гърция, в която те са изцяло държавни.

Друга тема на заседанието е била вълната от заявления по Закона за достъп до обществена информация, изпратени към десетки общини. Според кметовете практиката едни и същи лица да изпращат множество запитвания до общини по въпроси, от които нямат пряк интерес, прилича на схема за източване на публични средства. НСОРБ събира данни за всички такива случаи през последната година. Всички заявления са с еднакво съдържание, изпращат се от едни и същи адреси и с тях се иска предоставяне на голям обем разнопосочна информация от дейността на общините. Затова общините не могат да се справят да я предоставят в предвидения по закон срок за отговор. Много от заявителите дори не знаели, че от тяхно име се изпращат такива искания. Вече има сигнали за общини, загубили дела заради неспазен срок за отговор.

Иначе днес 364 делегати от 207 общини трябва да изберат нови членове на управителния и контролния съвет на НСОРБ. Общото събрание започна вчера в София при закрити врати. Сред кандидатите за нов мандат е и настоящият шеф на управителния съвет на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. Сред 23-мата кандидати за членове на УС са кметовете на Монтана Златко Живков, на Враца Калин Каменов, на Аксаково Атанас Стоилов, на Кърджали Хасан Азис, на Карлово Емил Кабаиванов, на Бургас Димитър Николов и председателят на СОС Елен Герджиков.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване