Реформата с болничните - чак догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8230851 www.24chasa.bg
Вицепремиерката Марияна Николова и социалната министърка Деница Сачева гарантираха след тристранката, че ще бъдат превърнати в закон само мерки, по които и синдикати, и работодатели са съгласни. СНИМКА: Йордан Симeонов

Засега твърдо без намаляване на дните и без втори преглед при лекар, платен от фирмата

Едва от следващата година може да има реформа при издаването и ползването на болнични листове, стана ясно след заседание на тристранния съвет във вторник вечерта.

“Имаме постигнато съгласие по доста мерки и сега те ще бъдат превърнати в законови текстове”, каза след него социалната министърка Деница Сачева. Преди да започне писането на законопроектите обаче, тя иска да приключат и преговорите със синдикатите и работодателите по ново социално споразумение. В него има спор по 40 точки за развитие на социалната и трудовата политика в страната. Именно в тези преговори ще бъде обсъждано отново и искането на работодателите те вече да не плащат за първите 3 дни болничен, а сумите да се поемат от НОИ.

Сачева планира законодателните предложения да са готови около средата на годината. Всички промени обаче ще влязат в сила от началото на 2021 г., обясни социалната министърка.

Дните болничен, които има право да дава личният лекар, няма да бъдат намалявани от 14 на 7, стана ясно на заседанието на тристранката. Националният осигурителен институт е оттеглил това свое предложение.

Няма да има и задължение за верифициране на болничния лист от доверен лекар на работодателя или повторен преглед в клиника, с която фирмата има сключен договор. Това искане на работодателските организации бе посрещнато на нож от синдикатите. Като негова алтернатива може да остане изискване за второ мнение при дългосрочните болнични, допусна Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”.

Най-важната мярка, която трябва да се задвижи максимално бързо, е

създаването

на електронните

здравни досиета и интегрирането им с регистрите на осигурените и на сключените трудови договори, за да може да се проследява навременно здравното състояние на работниците и кой колко болнични ползва, обясни пък зам.-шефът на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Една от най-важните мерки, по които има съгласие, е работодателите да получават информация за издадения на техен служител болничен веднага по електронен път, каза и министър Сачева. В момента болничният лист отива във фирмата на третия ден.

Бизнесът ще продължи да настоява да се налагат тежки глоби на лекари, които издават фалшиви болнични, и на работници, които бъдат хванати да не спазват предписания им режим на лечение, обяви шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Дотук обаче има съгласие само за

глоби от 1000

до 3000 лв.

за лекари,

съставили болнични с невярно съдържание.

77% от българските работници боледуват на работното си място, те не ползват болнични листа, защото по този начин губят пари, отвърна Ваня Григорова от “Подкрепа” на обвиненията на бизнеса, че работниците си вземат фалшиви болнични, за да сливат почивни дни или да ходят на сезонна работа в Гърция. Данните на НОИ също показват, че болнични ползват само 1/3 от работещите българи. Останалите не вземат отпуски по болест и обезщетения.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване