СЗО: Мерките на Китай срещу новия коронавирус са ефективни

https://www.24chasa.bg/novini/article/8231497 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

„Китайският метод за справяне с епидемията от новия коронавурис е единственият познат досега, който се оказа успешен", каза Брус Ейлуърд, старши съветник на генералния директор на Световната здравна организация. Според него мерките на Китай са впечатляващи.

На пресконференция в Пекин експертната група на СЗО заяви, че Китай е предприел безпрецедентни мерки за защита на общественото здраве, постигнал е значителни резултати в забавянето на разпространението на епидемията, предаването на вируса от човек на човек и избягването или поне забавянето на стотици хиляди нови случаи. От СЗО предложиха съответните държави да преразгледат бързо своите мерки срещу Китай, предава "Радио Китай".

Като лидер на експертната група Ейлуърд призна, че като всички останали е бил скептичен по отношение на нелекарствената терапия. Китайският подход е да се използват наличните лечебни средства,тъй като няма лекарство и ваксина, да се коригират мерките при необходимост, да се адаптира към ситуацията и да се спасяват заразените.

Китайският председател Си Дзинпин лично ръководи спасителните работи, многократно председателства съвещанията за вземане на решения и определи общите изисквания и цели за превенцията и контрола на епидемията.

Благодарение на строгите мерки на правителството, на 24 февруари броят на новопотвърдените случаи в континентален Китай, с изключение на Хубей, спадна до едноцифрени бройки и страната понижи предупрежденията за извънредна ситуация. Практиката доказа, че преценката на китайското правителство за епидемията е точна, всяко разгръщане на дейностите е навременно и предприетите мерки са ефективни. Това отново показа значителните предимства на ръководството на Китайската комунистическа партия и на социалистическата система с китайски характеристики.

Американската писателка Сара Флаундърс в своя статия отбеляза, че за мерки като китайските срещу новия коронавирус не е известно в капиталистическите страни. Според основните характеристики на китайския социализъм, при криза или извънредна ситуация благосъстоянието на народа има по-големи предимства спрямо капиталистическата система.

Брус Ейлуърд заяви, че светът се нуждае от опита на Китай за справяне с епидемията. В моемнта някои мерки, доказали се като ефективни от Китай, се прилагат и от други държави. Например италианското правителство обяви, че изолира 11 селища.

Като отговорна държава, Китай ще продължи да се възползва от предимствата на системата си, ще положи всички усилия за борбата с епидемията, ще споделя опита в превенцията и контрола на заразата с останалите държави, ще засили сътрудничеството в разработването на антивирусни лекарства и ваксини и ще окаже всяка възможна помощи на другите народи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си