Дариткова: Личните лекари могат да издават болничен за коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/8232210 www.24chasa.bg
Даниела Дариткова СНИМКА: Архив

Личните лекари могат да издават болничен лист за 14 дневна карантина от коронавирус, обясни лидерката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова от кулоарите на парламента.

Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените граждани, че могат да ползват болничен за карантина. Това е регламентирано в кодекса за Социалното осигуряване, регламентирано е в наредбата за временна нетрудоспособност, каза още тя.

За да се избегнат злоупотреби обаче личният лекар трябва да получи потвърждение по някакъв начин от граничните власти, че лицето е напускало границите на страната. Това трябва да се осигури от щаба, който наблюдава за коронавируса у нас.

Смятам, че това по никакъв начин няма да натовари социалните система, защото това са регламентирани права, а за всички без отношение към българското социално осигуряване, става въпрос за доброволна карантина, каза още Дариткова.

Тя коментира и изострянето на отношенията с коалицианните им партньори от вчера. Винаги сме имали динамични отношения, но се решават проблемите в движение и е важно да се спазва коалиционната ни програма, която не е променена, каза още Даниела Дариткова във връзка с коментара на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачнов, че патриотите винаги поемат вината при обществени недоволства.