Радев: България и Кипър са свързани отдавна със силни приятелски връзки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8232243 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКА: Архив

Общата цел на България и Кипър да разширят партньорството в областта на икономиката, енергетиката и туризма и да насърчат свързаността изглежда все по-постижима. Това каза президентът Румен Радев, който заедно с кипърския си колега Никос Анастасиадис откри Българо-кипърски бизнес форум в София. Кипърският държавен глава е на официално посещение у нас по покана на българския президент. В бизнес форума участваха фирми от Кипър с интерес в сферата на транспортната инфраструктура, инвестиции в авиационния сектор, управление на недвижимо имущество, складови дейности, консултантски услуги, производство на електротехника, както и техни български партньори. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

В присъствието на президентите на България и на Кипър бяха подписани Споразумение за сътрудничество между БТПП и Кипърска ТПП, Споразумение за сътрудничество между БТПП и Кипърска ТПП при разрешаване на търговски спорове и Меморандум за разбирателство между Кипърско-българската бизнес асоциация и Българо-кипърската бизнес асоциация.

По думите на Румен Радев устойчивият ръст в стокообмена между България и Кипър и бизнес форумът в София са стъпки към задълбочаването на взаимноизгодното сътрудничество. Държавният глава призова бизнеса от двете страни да гледа отвъд търговията, да обърне поглед към създаването на съвместни предприятия и износ на трети пазари, към съвместната разработка на нови технологии. „Бъдещето на Европейския съюз, условията за успех на всяка държава в Зелената сделка, е да разработва нови технологии“, подчерта държавният глава.

Радев: България и Кипър са свързани отдавна със силни приятелски връзки

Като особено перспективни области за разширяване на икономическото партньорство, освен строителството, недвижимите имоти и земеделието, държавният глава открои индустрията на финансовите технологии и новостартиращите предприятия, при които страната ни е водеща в региона на Източна Европа не само по брой на компаниите, но и като същност на разработените проекти. Румен Радев подчерта и ролята на отличните отношения между България и Кипър и взаимното политическо доверие на всички нива и призова българските и кипърските компании да използват тази солидна основа за разширяване на икономическия и инвестиционен обмен.

Радев: България и Кипър са свързани отдавна със силни приятелски връзки

България и Кипър са свързани отдавна със силни приятелски връзки, които се основават не само на географската близост, но преди всичко на общи принципи и ценности, посочи в словото си кипърският президент Никос Анастасиадис. По думите му има силна воля и от двете страни за по-нататъшно укрепване на отличните двустранни отношения и разширяване на икономическите връзки. Кипър остава един от големите инвеститори в България с над 2 милиарда евро инвестиции, което показва здравата основа на двустранното ни сътрудничество, подчерта Никос Анастасиадис. По думите му съществени перспективи се установяват в областта на туризма и търговията.

По-късно държавният глава Румен Радев и кипърският му колега Никос Анастасиадис откриха заедно със своите съпруги фотоизложба посветена на 60-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Кипър. На събитието присъстваха 54 ръководители на дипломатически мисии у нас.

България е сред първите държави, установили дипломатически отношения с Кипър, заяви Румен Радев и допълни, че този акт е израз на близките исторически връзки между държавите. „Нашите нации преминаха през много предизвикателства, но въпреки това в трудни моменти ние споделяме съчувствие, взаимна подкрепа и солидарност“, подчерта българският президент.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Капитанът на "Реал" (Мадрид) Серхио Рамос посрещна скромно 34-ия си рожден ден вчера. Заради пандемията от коронавирус той празнува у дома в компанията на семейството си. Съпругата му Пилар Рубио и трите им момчета го изненадаха с украса и торта. Имаше и няколко подаръка за защитника, изпратени от приятели

Специално мобилно приложение с информация за за COVID-19 пусна Световната здравна организация. То ще се казва WHO MyHealth и е планирано да бъде пуснато за операционните системи Android и iOS още днес. В приложението може да се намери информация как са се предпазим от коронавируса, както и съвети при пътуване