Томислав Дончев заложи крайник: Няма манипулация на статистиката за БВП

https://www.24chasa.bg/novini/article/8232417 www.24chasa.bg
Томислав Дончев СНИМКА: Архив

Обзалагам се, че растежът на икономиката ще е близък до сегашните данни. Обзалагам се, включително на някой важен крайник, че експресните данни и окончателните няма да се различават. Това обяви Томислав Дончев пред Нова тв, отговаряйки, че има манипулация на статистиката за БВП.

Преди дни от БСП обявиха, че правителството манипулира данните за БВП и в крайна сметка той може да се окаже под 1%. Според левицата силно е завишено числото на износа, като има разминавания в данните между Агенция Митници и тези на НСИ.

Вчера имаше среща на НСИ и Агенция "Митници" и там бяха категорични, че няма изкривяване на данните", коментира Дончев. Той бе сигурен, че когато през октомври излязат окончателните данни за растежа на БВП те ще са близки до сегашните.

"Кабинетът "Борисов" е подправил данните за икономическия растеж. Има доклад на БНБ, в който се отчита грешка при статистиката. Преди година тази грешка, отчетена в доклада, е била 380 млн., за 2019 г. е 4 млрд. Извикахме експерти, изчислиха данните. Оказа се, че има грешно подадени данни от митниците, в резултат на което расте числото за БВП. По-интересното обаче са разговорите, които проведохме с НСИ и представители на БНБ, които потвърдиха тези наши съмнения, каза преди дни Корнелия Нинова.

Томислав Дончев потвърди още, че все повече българи се завръщат в страната, което бе опровергано от БСП. Според левицата тези данни също са манипулирани.

Вицепремиерът коментира и статията на "Ел Периодико".

"Властите в Испания, по сигнал, подаден от България, разследват въпросния имот. Не чух да разследват премиера. Това е стара манджа, претопляне на испанския котлон. Такива неща не се случват случайно. Премиерът много ясно заяви, че къща в Испания няма. Още повече, че се появи и собственикът на имота", категоричен бе Дончев.

Според него интерес от подобен скандал може да има всеки от вътрешните политически опоненти до държави, които имат интерес в България да има сътресения. Дончев припомни, че в момента се приема бюджета на ЕС, където всяка държава има свои интереси. Освен това сме пред чакалнята на еврозоната и строим ключови енергийни проекти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха