Инсталациите за изгаряне на отпадъци ще минават оценка за въздействие върху околната среда

https://www.24chasa.bg/novini/article/8232652 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Инсталациите за изгаряне на опасни и неопасни отпадъци ще минават през задължителна процедура по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, прие на първо четене парламентът. Депутатите одобриха със 120 гласа "за" и 1 "въздържал се" промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ.

С измененията се предлагат по-строги изисквания към всички дейности по изгаряне на опасни и неопасни отпадъци, включително и по отношение на експерименталните инсталации, предава БТА.

Новите текстове гарантират, че всички инсталации, изгарящи отпадъци, независимо дали са опасни или неопасни, включително и при експериментално изгаряне ще преминават през задължителна процедура по ОВОС, посочват вносителите от ГЕРБ.

Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева /ГЕРБ/ обясни, че в момента се предвижда задължителна процедура по ОВОС за инсталации, които изгарят над 100 тона на ден, а за тези, които изгарят до 100 тона, се изисква преценка. Тя посочи, че до момента е имало десет процедури за преценка дали е необходима процедура по ОВОС и те са приключили със становище, че не е необходима такава. Искаме да гарантираме, че когато става въпрос за изгаряне на отпадъци, трябва да бъде приложена най-тежката процедура по закона - дълбок ОВОС, коментира Василева. По думите й това е очакването на обществото във връзка с притесненията от последните месеци.

Атанас Костадинов /"БСП за България"/ изрази принципната подкрепа на БСП за предложението на ГЕРБ. Той обаче коментира, че измененията затягат законодателството по отношение на превантивния контрол, но България има проблеми с реалния контрол. Костадинов призова промените да не важат само за нови инсталации.

Ерджан Ебатин /ДПС/ каза, че ДПС ще подкрепи предложенията за затягане на контрола върху определени инвестиционни намерения. Според него трябва да има изпреварващ контрол преди да се стигне до проблемни ситуации.

Колегата му Джевдет Чакъров /ДПС/ коментира, че не бива да се очаква тези промени да бъдат панацея. Той подкрепи съображенията, че и сегадействащите инсталации за изгаряне трябва да бъдат приведени в съответствие с изискванията, най-вече относно филтрирането на вредни емисии. Чакъров апелира за строг контрол на вноса още на границата, на морските пристанища. Той поиска и регистър на всички горивни инсталации и най-вече по отношение на филтриращите елементи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта пукна и Катето Евро посади реколтата! Обичаната актриса грабна малка мотика и започна да копае из двора си в Кокаляне. Майката на водещия на "Преди обед" Александър Кадиев, зася български домати и зелен лук. Катето не обича да слага на трапезата купешки зарзават. От няколко години актрисата сее плодове и зеленчуци

„Май изкарах коронавируса. Не мога да съм сигурен, защото не съм се изследвал. Два дни бях на легло. Имах няколко от характерните симптоми“. Това призна Башар Рахал. Актьорът започва да се чувства зле след посещение в Тайланд. „Тялото ме болеше адски много. Никога не съм се чувствал така. Единият ден спах повече от 18 часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха